Vesti
Politika
Stanković: napredak ka EU ne zavisi samo od Srbije, već i od rešenosti u EU
05.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Stanković: napredak ka EU ne zavisi samo od Srbije, već i od rešenosti u EU
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da napredak Srbije ka Evropskoj uniji ne zavisi samo od Srbije već i od rešenosti u EU da se taj proces integracija nastavi. Stanković je podsetio da je poslednja država koja je postala punopravni član EU bila Hrvatska i to, sada već daleke, 2013. godine, dok se početkom dvehiljaditih govorilo o zajedničkom ulasku Srbije i Hrvatske u Uniju.
Stanković je podsetio da je tada evrofilstvo u vladi negde bilo i utemeljeno na činjenicama, dok EU u ovom trenutku ima barem tri prioriteta koja treba da reši, između ostalog, rat u Ukrajini, a imaju i ekonomsko-energetski problem. „Evropska unija jednako kao i mi diktira tempo proširenja, čak ako oni žele da iz političkih i bezbednosnih razloga prisajedine ovaj deo sveta onda bi oni sa većim entuzijazmom pristupili tome.
Ako ćemo iskreno, ako govorimo o zemljama koje su članovi, Bugarska i Rumunija nisu u potpunosti ispunile sve reformske zahteve (za članstvo) koje su imali”, rekao je Stanković za Tanjug.
Kod Srbije je, kaže, ključno geopolitičko pitanje, pitanje KiM i budućnosti BiH. „Ako se otvori priča o centralizaciji BiH, reviziji Dejtona- a ona visi u vazduhu, to dodatno komplikuje stvari.
Ohridski sporazum je sad očigledno integrisan u tu platformu u Poglavlju 35, što znači da će bilo koja vlada u Srbiji morati da uradi i ono što je u ovom trenutku neprihvatljivo, kao i da dopusti samostalnu reprezentaciju Kosova u međunarodnim institucijama, i vi vidite da Evropljani uprkos našim protivljenjima rade na tome”, smatra Stanković.
Prema njegovom mišljenju, „niti su oni spremni nas da prime, niti mi hoćemo da uradimo ono što oni hoće”. „I zbog toga je ta stagnacija, ukoliko ne dođe do nekog novog političkog dogovora koji bi uključivao celokupni Zapadni Balkan i to tako što će se odvojiti od zemalja istočnog partnerstva (Ukrajina, Moldavija, Gruzija)”, dodao je Stanković.
Kako kaže, ako nas „spoje u isti vagon sa njima”, onda EU ostaje samo retorička tema o kojoj možemo da diskutujemo, prenosi Tanjug.