Vesti
Politika
Kineski predsednik Si Đinping sutra u Beogradu, dočekuju ga srpski lovci MiG-29
06.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Kineski predsednik Si Đinping sutra u Beogradu, dočekuju ga srpski lovci MiG-29
Kineski predsednik Si Đinping dolazi sutra u zvaničnu posetu Beogradu, a kako Tanjug saznaje za njegov dolazak su preduzete velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati 3.400 policajaca.
Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.
Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom „Ovo je Srbija”.
Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.
Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma „Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.
Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.
Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.
Prilikom poslednjeg susreta kineskog i srpskog predsednika u oktobru prošle godine u Pekingu, pored Sporazuma o slobodnoj trgovini, potpisano je i više bilateralnih dokumenata, poput onih o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, o izgradnji saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, digitalizaciji, prenosi Tanjug.