Vesti
Politika
Đurić sa Hilom: Jačanje saradnje sa SAD među prioritetima naše spoljne politike
09.05.2024. 20:00
Izvor: RTV
Đurić sa Hilom: Jačanje saradnje sa SAD među prioritetima naše spoljne politike
Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom kojem je predstavio prioritete spoljnopolitičke orijentacije nove Vlade Srbije, među kojima je i jačanje saradnje sa SAD, uz ocenu da su politički, ekonomski i kulturni odnosi naših dveju zemalja poslednjih godina doživeli pozitivni preobražaj.
"Značajno unapređenje srpsko-američkih odnosa direktan je odraz osnažene globalne pozicije Srbije najpre kao lidera u regionu, a zatim i kao partnera od poverenja u međunarodnoj sferi. Tu politiku stvaranja prijateljstava i partnerstava nameravamo posebno da intenziviramo u narednom periodu, ukazao je Đurić.
Šef srpske diplomatije dodao je i da partnerstvo sa SAD počiva, ne samo na redovnom političkom dijalogu na visokom nivou, već i na stalnom iznalaženju novih ekonomskih i investicionih prilika kojima se otvaraju novi putevi za jačanje veza naših naroda, čemu u velikoj meri doprinosi i rad Američko-srpskog poslovnog saveta osnovanog prošle godine, saopštilo je MSP.
Đurić je,u tom smislu rekao da spoljnotrgovinska razmena Srbije i SAD dve godine zaredom beleži rekordni iznos od 1,2 milijarde dolara, kao i da naša zemlja upravo u Americi ostvaruje najveći izvoz usluga u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.
Zahvalivši Hilu na odličnoj saradnji i podršci tokom ambasadorske službe u Vašingtonu, Đurić je izrazio uverenje da će i kao ministar spoljnih poslova sa američkom administracijom raditi na produbljivanju obostrano korisne saradnje.