Vesti
Društvo i ekonomija
Penzioneri mogu u banje i na rate
09.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Penzioneri mogu u banje i na rate
Većina ovih RH centara prihvata i vaučere Vlade Srbije za letovanje u vrednosti od 10.000 dinara, za koliko se cena smeštaja umanjuje
Svi oni koji se ove godine nisu našli na spisku za besplatnu rehabilitaciju u nekoj od banja preko Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mogu ipak da odu na odmor uz plaćanje boravka na rate. Kako se navodi u Osiguraniku penzijskog fonda, većina banja nudi opciju plaćanja na rate, ili preko administrativne zabrane, što i penzionerima sa manjim primanjima omogućava da ipak izaberu destinaciju za sebe.
Kada govorimo o pogodnostima, treba imati u vidu da većina banja uvažava vaučere vlade za letovanje u Srbiji (u vrednosti od 10.000 dinara, za koliko se cena smeštaja umanjuje). Vaučeri se mogu koristiti isključivo za usluge smeštaja (noćenje sa doručkom, polupansion, pansion) u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera, u trajanju od najmanje pet noćenja.
Popuste i druge povoljnosti kada su putovanja u pitanju penzionerima nastoje da obezbede i razne turističke agencije. Među onima koji nude povoljnije uslove za penzionere jesu banje koje daju popust od 10 odsto za boravak od minimum sedam dana, kao i plaćanje na šest rata čekovima građana i platnim karticama. Pojedine banje pružaju mogućnost plaćanja na rate čekovima građana.
Ako se odmor organizuje u sopstvenoj režiji, potrebno je da se kontaktira sa izabranom banjom radi dogovora o terminu boravka, terapijama, kategoriji sobe. Važno je da tokom prijave na recepciji uz ličnu kartu penzioner obavezno priloži i poslednji ček od penzije. Cena beodana ide od 4.300 do 11.000 dinara u zavisnosti od banje i usluge koja se dobija.