Vesti
Politika
Jovanov: Predložene dopune o JBS nepotrebne, ali ćemo podržati zbog stabilnosti
10.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Jovanov: Predložene dopune o JBS nepotrebne, ali ćemo podržati zbog stabilnosti
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas da ta poslanička grupa smatra da su predložene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku nepotrebne i da su predložene na neodgovoran način, ali je najavio da će ih vlast podržati, u skladu sa dogovorom sa opozicionim stranakama, zbog stabilnosti u zemlji.
Jovanov je rekao da je opozicija pokazala neodogovornost prema građanima Srbije.„Mi smo svesni da će ovo zakonsko rešenje dovesti do toga da se jednom broju građana oteža ostvarivanje njihovih građanski i ljudskih prava i prava na glasanje, a da će jednom delu građana faktički biti onemogućeno da glasaju i da će izazvati dosta veliku konfuziju kod jednog dela glasača”, rekao je Jovanov u Skupštini Srbije, javlja Tanjug.
On je naveo i da postoje viši interesi, pre svega, stabilnost u državi, zbog kojih je vlast prihvatila da učestvuje na sednici i glasa za predložene dopune zakona.
„Smatramo da ti viši interesi koji podrazumeju stabilnost naše zemlje u nestabilnim okolnostima prevlađuju sve ove rezerve koje imamo kada su u pitanju predložene dopune zakona”, rekao je Jovanov.Jovanov je ocenio i da je duboko pogrešno što će jednom delu građana ovi izbori doneti probleme i diskriminaciju, ali da „to nije bila naša volja već insistiranje opozicionih poslanika”.
SNS će danas učestvovati u radu u skladu sa dogovorima i glasati za predložene izmene i dopune zakona.
Izmenama je predviđeno da će se birač koji je nakon 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, upisati u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine.