Vesti
Društvo i ekonomija
Evropa i Afrika će biti povezane tunelom ispod mora: Evo kuda će prolaziti i zašto se buši
12.05.2024. 20:00
Izvor: Blic
Evropa i Afrika će biti povezane tunelom ispod mora: Evo kuda će prolaziti i zašto se buši
Maroko, Španija i Portugal zajedno će ugostiti Svetsko fudbalsko prvenstvo 2030. godine, a upravo je ta godina iznesena kao realan rok za izgradnju tunela koji će povezivati Evropu i Afriku.
Ideja o gradnji tunela između Španije i Maroka prvi se put javila još 1979. godine, a ovih je dana oživljena i o njoj se intenzivno razgovara u dve susedne zemlje, koje deli more i Gibraltarski moreuz.
Trenutno let između španske metropole Madrida i marokanskog grada Tangera, traje oko sat i po. Ako bi se neko na isti put uputio automobilom, trebalo bi mu oko devet sati i morao bi se u jednom trenutku ukrcati na trajekt.
Novi tunel otvorio bi mogućnost direktne veze vozom od Madrida do Kazablanke, celo bi putovanje trajalo oko pet i po sati i imalo više stajališta na ruti. Prolazio bi ispod Gibraltara i vodio u Tanger, a iz njega i u druge marokanske gradove.
Vlasti obe zemlje pre nekoliko godina pokrenule su analizu starih planova iz 1979. i istraživanje područja Gibraltarskog moreuza kako bi utvrdile koliko je projekt izvodljiv i održiv u današnje vreme.
Održano je i nekoliko sastanaka na kojima je izražena namera da se plan realizira, a kao poželjan rok istaknuto je da to bude "što je pre moguće", prenosi Putni kofer.
Ozbiljniji pregovori počeli su u februaru prošle godine i nastavljeni su do danas. Cilj je, kako se navodi, "razvijanje dobrih odnosa između dve zemlje, te razvoj bolje infrastrukture i saobraćajnih veza".
O detaljima samog plana i novog tunela za sad se ne zna puno. Ako se plan ostvari, tunel će biti dug 27,5 kilometara. Trošak još nije poznat, ali zna se da je reč o projektu teškom više od milijarde evra. Do sada su samo na istraživanje Španci potrošili 2,3 miliona evra.
Trasa tunela, prema stranici Railtech, išla bi od Punta Paloma u Tarifi do Punta Malabata u Tangerskom zalivu. Kopao bi se do maksimalno dubine od 300 metara i imao nagib od najviše tri odsto.
Za izgradnju bi, procenjuje se, trebalo oko pet godina – taman da tunel bude gotov do fudbalskog prvenstva. Ako se plan ostvari, uvereni su inicijatori, biće to strateški projekt za Španiju, Maroko, ali i celu Evropu i Afriku.