Vesti
Politika
Vučić u Njujorku: Boriću se svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje
21.05.2024. 20:00
Izvor: RTV
Vučić u Njujorku: Boriću se svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje
Njujork - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je sinoć u Njujork, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa stalnim predstavnikom Sent Lucije pri UN, Menisom Rambali.
Prethodno, predsednik se sastao sa stalnim predstavnikom Sent Vinsenta i Grenadina pri UN, Ingom Rondom King.
Pre toga, Vučič je razgovarao i sa stalnim predstavnikom Republike Ugande pri UN, Adoniom Ajebarom, kao i sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN, Muhamedom Abušahabom.
Predsednik Vučić će tokom dana imati još sastanaka sa brojnim stalnim predstavnicima država članica pri UN.
Predsednik Vučić će u Njujorku 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.
U delegaciji sa predsednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.
Pred polazak u Njujork i učešće na zasedanju Generalne skupštine UN, predsednik Vučić je juče ujutru u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
"Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje", poručio je Vučić uoči puta.
Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija i pomolio se Bogu u svetinji - Hramu Svetog Save u Beogradu.
"Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija!", napisao je Vučić na Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav''.
Nemačka će jedina imati uvodnu reč i tražiti usvajanje rezolucije
Delegacija Srbije u Njujorku predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem dobila je informaciju da će Nemačka jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak i tražiti podršku za predlog rezolucije o Srebrenici, rečeno je danas Tanjugu.
Prema saznanjima Tanjuga, stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Leendertse bila je najaktivnija u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za rezoluciju, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje "boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda".
"I upravo će ona i predstaviti Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, a posle toga se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rečeno je Tanjugu.
Đurić: Delegacija Srbije će učiniti apsolutno sve sa Vučićem na čelu
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da će delegacija Srbije u Njujorku, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učiniti sve što je moguće, ulažući apsolutno sav politički i državni kredibilitet, da izvuče najbolji mogući rezultat za Srbiju.
On je sinoć rekao da Srbiji predstoji ozbiljna borba.
"Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi je ogroman. Toga treba da budemo svesni. Dakle, paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su 20 puta jače od Srbije i drugih zemalja. Afričke, azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju bukvalno i sa političkim ucenama. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da sav kredibilitet koji država Srbija ima i koji smo kroz decenije i Pokret nesvrstanih te ekonomsku saradnju, ali i principijelnu politiku po kojoj smo postali poznati i koja je postala neka vrsta našeg trademarka - danas upotrebljavamo", rekao je Đurić.