Vesti
Politika
"Svako drugo pregledano dete ima zdravstveni problem" Lončar o rezultatima preventivnih pregleda: "Imamo razloga da budemo veoma zabrinuti"
27.05.2024. 20:00
Izvor: Blic
"Svako drugo pregledano dete ima zdravstveni problem" Lončar o rezultatima preventivnih pregleda: "Imamo razloga da budemo veoma zabrinuti"
Veliko interesovanje pokazalo se za preventivne preglede, koji su se tokom vikenda odžali u zdravstvenim centrima širom Srbije. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar izjavio je danas da je rezultat pregleda takav da imamo razloga da budemo veoma zabrinuti.
- Još nemamo sve rezultate, ali ono što danas možemo da kažemo je da 2.400 pacijenata od preko 31.000 pregledanih će morati da nastavi dalju dijagnostiku i lečenje - izjavio je ministar Zlatibor Lončar.Ono što je dobro, jeste da su zdravstveni problemi uhvaćeni u fazi kada može da im se pomogne i kada će biti izlečeni, čime je i postignut cilj preventivnih pregleda, izjavio je Lončar.
- Samo u Kliničkom centru je juče 6 tumora pluća dijagnostikovano, ali su u takvoj fazi da se nisu raširili i mogu da budu rešeni. Jedan u Zemunskoj bolnici, da ne nabrajam i u drugim bolnicama - kaže dr Lončar.Ističe da postoje i problemi sa kardiovaskularnim sistemom i bubrezima, kao i da se pokazalo da postoji poboljšanje u kontaktima i poverenju građana između zdravstvenih radnika i pacijenata.Takođe, juče je otkriveno dosta zdravstvenih problema kod najmlađe populacije.
- Pohvalio bih Vlasotince i Prokuplje gde je ogroman broj odziv roditelja sa decom. Nije to samo kod nas u Srbiji, to je svuda u Evropi i u svetu, ali hajde da uradimo nešto za našu decu. Statistika ni tu nije dobra. Svako drugo dete koje je juče pregledano je dobilo instrukcije šta treba da radi u budućnosti, da spreči, da dođe do većih posledica, samo zbog toga što nema dovoljno fizičke aktivnosti, što se previše vremena provodi u nekom neprirodnom položaju, nešto što odgovara za organizam i što neće biti dobro za rast tog deteta i razvoj tog deteta. Mi ćemo nastaviti sa ovim preventivnim pregledima i sa svim drugim - kaže ministar Lončar.Najavljeno je uvođenje skrininga za rak pluća, ali će se oživljavati program i drugih skrininga poput raka debelog creva, grlića materice, dojke...
- Nemamo vremena da delimo na faze, moraćemo da delujemo frontalno, da idemo na sve skrininge koji su poznati, koji postoje, da bismo uhvatili na vreme sve ono što je neophodno potrebno - kaže ministar Lončar.Sutra novih 100 najboljih lekara dobijaju posao, kao i 140 medicinskih sestara, rekao je ministar Lončar. Kako je istakao gostujući na "RTS" on je sa svima njima obavio razgovor, navodeći da je naša budućnost upravo u mladima.Ministar Zlatibor Lončar istakao je da se u ovom momentu sagledava šta je najbolje za rasterećenje lista čekanja.
- Neću kozmetičke promene, neću da prepakujem samo listu. Hoće ono što će osetiti građani, još uvek sagledavamo šta je najbolje da uradimo i s time ćemo izaći. Da je to jednostavno da sad bi to neko već rešio i uradio, ali obećavam da ćemo uraditi i dati sve od sebe da to rešimo - rekao je ministar Lončar za "RTS".