Vesti
Politika
Apsolutna pobeda SNS-a i koalicionih partnera
03.06.2024. 20:00
Izvor: Politika
Apsolutna pobeda SNS-a i koalicionih partnera
Više od godinu trajali su stravični pritisci u vezi s nacionalnim izborima, parlamentarnim, pokrajinskim, gradskim. Izborna lista okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 52 odsto glasova u Beogradu i sigurno je pobedila u 15 od 17 beogradskih opština, poručio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Srpske napredne stranke prilikom obraćanja iz sedišta SNS-a nakon zatvaranja birališta. „Većinu smo imali i posle 17. decembra u Beogradu. Ali smo smatrali da to nije dovoljan legitimitet jer neki drugi nisu želeli da prave koaliciju s nama. Sada ćemo imati 62 ili 63 mandata, umesto 54, koliko je bilo u decembru”, rekao je Vučić, istakavši da će SNS u Beogradu imati 52 odsto glasova.
„Ono što je za mene najubedljivija pobeda, iako nije objektivno najubedljivija, u Pećincima. Neverovatna je u Novom Sadu i želim da čestitam, osim Šapiću, profesorki Turkulov, Maji, Vučeviću, 45 mandata u Novom Sadu i skoro 53 posto glasova dobiti... Posebno jer su u Novom Sadu svi izlazili objedinjeni u dve ili tri kolone”, rekao je Vučić i dodao da je u Novom Sadu uloženo mnogo novca protiv njih, ali da su odneli zastrašujuće ubedljivu pobedu. U Nišu je, kako je naveo, bila najteža politička utakmica. „U Nišu će biti moj predlog da se razgovara i vidi kako da se problemi ubuduće rešavaju jer je jedna grupa građana, to nisu opozicione političke stranke, one su ubedljivo poražene, dobila 23 odsto glasova, lista doktora Aleksandra Milića, što nikako ne smemo da nipodaštavamo i ne smemo da ne pokažemo poštovanje”, rekao je Vučić.
Ukazao je i na ubedljive rezultate u Subotici, ali i da su u ostalim gradovima u Vojvodini bile ubedljive pobede. „Gotovo je neverovatno da je naša lista dobila nezamislivih 50 odsto u Subotici, možda je to i čudesniji veći rezultat od ovoga u Novom Sadu. A naši partneri Savez vojvođanskih Mađara 27 odsto glasova”, rekao je Vučić. Dodao je da su svuda u Vojvodini, u Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici osvojili preko 63 odsto glasova. Govoreći o izbornim rezultatima u Beogradu, rekao je tokom jučerašnjeg obraćanja, da je „interesantno u još dve opštine”.
„Mi mislimo da je u Beogradu još interesantno u dve opštine kako će se završiti, u svim ostalima već imamo većinu. Brojimo još Vračar. Ubedljiva je pobeda, samo je pitanje jedan mandat gore ili dole. Još se te opštinske liste prebrojavaju, ali je izvesno da je u 15 opština značajna većina za našu koalicionu listu”, naveo je sinoć Vučić i rekao da je posebno srećan zbog zbog rezultata u Valjevu. Istakao je da je bilo tužno gledati napade na telefonske centre i naveo da je dozvoljeno da telefonski centri postoje i da građani to treba da znaju i da to rade i njihovi politički protivnici.
„Već je to poželjno da postoji u svim normalnim i civilizovanim zemljama – da se borite za svaki glas, da pozivate svoje birače da izađu, da obezbedite veću izlaznost. Ne postoji nijedna zemlja u svetu koja to ne radi, to rade i naši protivnici. Jedino pitanje koje se tu može postaviti jesmo li mi platili zakup prostorija i telefonskih linija. Ako nismo – to je sramota za nas. Ako jesmo – onda je strašno to što ste radili danas ceo dan. I za to da vi sajlama koje prikopčavate automobile mislite da možete da uništavate nečije tehničke centre i da mislite da ste neku Ameriku otkrili time što ste otkrili najobičniji tehnički centar – pa mi ih imamo na stotine, na hiljade, mi se ozbiljno spremamo za sve izbore. Niko ne može da razume zašto ste to radili”, kazao je sinoć Vučić. Sada moramo da podignemo svoju zemlju i da se ponosimo njome, naveo je on.
Naglasio je da je time što je molio predsednicu parlamenta Anu Brnabić da prihvati uslove političkih protivnika, koji su tražili da svi izbori budu 2. juna, time pomogao da se dobije još tri godine, odnosno kako je rekao, 15 godina ukupno da mogu da ljudima pokažu šta je to što su uradili. „Da napravimo tih 1.400 evra prosečnu platu i 650 evra prosečnu penziju, da podignemo zemlju i ponosimo se njome, ali zato imate vremena da proslavite večeras, ali ne smete da pokažete aroganciju i bahatost, nijednog trenutka. Mi smo našim protivnicima govorili nemojte da idete na nove izbore, ali nisu hteli da slušaju, jer im je bilo potrebno samo negativno” rekao je predsednik.
Dodao je da je pred nama važna agenda rasta, ono što se radi sa Evropom i da je važno da se na nju doda ono što je nama bitno, kao što je „Single pejment area” da ljudi za doznake ne plaćaju poreze i da dobijemo tzv. zelene koridore za naše kamione i firme. „Predstoji nam težak rad, predstoji nam mnogo problema, kao predsednik mogu da kažem da nas očekuje užasno teško vreme, za koje nismo ni krivi ni zaslužni, a tiče se spoljnopolitičke situacije i biće samo teže. Moraćemo da čuvamo našu zemlju, mir i slobodu”, rekao je predsednik.
Istakao je da je zahvalan narodu za ogromnu podršku, kao i aktivistima u kol-centrima koju su „trpeli maltretiranje i nisu hteli da ulaze ni u kakve obračune”. „Uskoro nam kreće proizvodnja ’pande’ u Kragujevcu, što će dodatno doprineti našem razvoju. On je 4,7 u drugom kvartalu. Daću sve od sebe da se postaramo da sačuvamo mir, da preskočimo ratove”, naveo je i rekao da nam predstoji težak rad. Istakao je da nema nijednog mesta u Vojvodini gde je bilo blizu, svugde je bila velika razlika.
Govoreći o rezultatima u Nišu, rekao je da je sedam dana pre izbora izborna lista okupljena oko SNS-a imala 29 mandata, pa je zbog toga poslednji predizborni skup održan u ovom gradu, precizirajući da su se bavili Nišom i da su svojom aktivnošću morali da podignu na 31 mandat, odnosno da će imati 31 ili 32 mandata. Najbliže posle Niša je bilo u Užicu, a kako je rekao, to su bila jedina dva mesta gde nije bilo apsolutno ubedljivo. „Tako to izgleda kada smo mi nezadovoljni. „Kreni-promeni” u Nišu je na četiri ili pet odsto... Samo jedni moraju uvek u svakom mestu da pobeđuju i imaju 50 odsto”, rekao je Vučić i dodao „posebno hoću da se zahvalim ženama Srbije, više je od dve trećine dama koje su izašle na biračka mesta, glasale su za našu listu”.
Tokom obraćanja iz izbornog štaba SNS-a, predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je da je Srbija na lokalnim izborima izabrala stabilnost i odgovornost kao i da su izbori imali i nacionalni karakter. Kazao je da pobedu posvećuje svim građanima, a izrazio je zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. „Bio je dosta odsutan zbog državnih obaveza, ali je verovao u ovu politiku, verovao u listu, verovao da smo napravili dobru sinergiju, zajedništvo i da smo pokazali da je Srbija iznad svake političke stranke, iznad partikularnog interesa”, rekao je Vučević.
On je naveo da svi u koaliciji ne misle uvek isto o svim pitanjima, ali da je Srbija nešto što ih objedinjava i što ih je spojilo. „I nijedna stranka, nijedan pokret i svi oni koji su bili deo ove liste nije izgubio svoj identitet, a opet smo svi dali sebe za tu Srbiju i za naše gradove i opštine. I ovaj veliki dan, jer ovo je znak da Srbija ima pravo na sutra, na bolje sutra i Srbija je izabrala pre svega stabilnost i odgovornost za ono što nam dolazi”, rekao je i dodao da je ovo važno za demokratiju.
„Mi očekujemo da zajednički radimo od lokalnog do državnog nivoa, da se borimo za gradove i opštine, da se borimo za našu Srbiju”, naglasio je Vučević. On je zahvalio svim koalicionim partnerima koji su doprineli da lista „Aleksandar Vučić – Srbija sutra” pobedi, jer Srbija ima pravo na bolje sutra. Naveo je da ovi izbori imaju i nacionalni karakter.
„Podrška našoj listi jeste suštinska podrška onome što je predsednik republike radio i što radi za Srbiju. Pre svega ono što radi u odbrani državnog i nacionalnog interesa, nacionalnog dostojanstva, posebno ono što radi po pitanju ove sramne rezolucije oko Srebrenice i generalno što radi u odbrani državnih i nacionalnih interesa”, rekao je predsednik SNS-a.
On je dodao da su ovo bili lokalni izbori, ali da je dve trećine građana glasalo i dodao da nema predaje i da odmah mora da se počne s radom. Predsednik Vučić je naglasio da Srbija ulazi u novu eru i naglasio da sada svi imaju čist i otvoren mandat za reforme i promene neophodne srpskom društvu. „Prva stvar je da sada svi vi ovde okupljeni imate čist i otvoren mandat za sve što ste tražili od naroda povodom reformi povodom promena koje ste sami najavili i koje su neophodne našem društvu”, rekao je predsednik. Naglasio je da je sada potrebno da se Ekspo uradi na najbolji mogući način. „To znači ne samo organizacione i strukturalne pripreme za ono što dolazi u Beogradu već i u celoj Srbiji, od Sombora do Kikinde, od Surdulice, gde smo osvojili 88 odsto zajedno, do Apatina”, podsetio je Vučić.
Kazao je da je njihova lista u Barajevu osvojila 70 odsto, u Baču 59, Bačkoj Palanci 66 odsto. „U Bačkoj Topoli imamo 37 odsto, a Savez vojvođanskih Mađara 51 odsto, to je zajedno 88 odsto”, rekao je predsednik i podsetio da su u Bačkom Petrovcu, koji je većinsko slovačko mesto osvojili 61,3 odsto glasova. U Beloj Crkvi osvojili smo 65,26 odsto glasova, rekao je Vučić i naglasio da je sve to u mandatima preko 70 odsto. „U Beočinu imamo 81 odsto glasova, u Vrnjačkoj Banji 73, Vršcu 68, Gornjem Milanovcu 50 odsto, Grockoj 70, Žablju 82, Bečeju 57 odsto”, rekao je Vučić i dodao da kada je reč o Bečeju, ne treba zaboraviti Savez vojvođanskih Mađara, koji je osvojio 24 odsto glasova, tako da u Bečeju, kako je naglasio, „mi i naša mađarska braća imamo 81 odsto”. Prema njegovim rečima, u Boljevcu su osvojili 75 odsto glasova, a u Bosilegradu 95,9 odsto na 100 odsto prebrojenih.