Vesti
Politika
Bratislav Gašić sa ministrom odbrane Azerbejdžana pričao o bezbednosti
14.06.2024. 20:00
Izvor: Danas
Bratislav Gašić sa ministrom odbrane Azerbejdžana pričao o bezbednosti
Ministri odbrane Srbije i Azerbejdžana, Bratislav Gašić i Zakir Hasanov, razgovarali su danas u Bakuu o saradnji u oblasti odbrane i konkretnim koracima za njeno unapređenje i o političko-bezbednosnoj situaciji u svetu.
Na sastanku, održanom posle svečanog dočeka Gašića uz počasni stroj Garde i intoniranja himni, srpski ministar je izrazio zadovoljstvo što boravi „u bratskoj i prijateljskoj zemlji“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Hasanov je rekao da su opšti odnosi Srbije i Azerbejdžana dobri i da se saradnja dve zemlje konstantno unapređuje, uključujući saradnju u oblasti odbrane, istakavši poseban napredak na polju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, navodi se.
Gašić je rekao da je Srbija „veoma zahvalna“ Azerbejdžanu „na principijelnoj i bezrezervnoj podršci“ koju pruža teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije u brojnim međunarodnim organizacijama po pitanju Kosova. On je ukazao i na dugoročno strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, uz nameru da taj status zadrži, dodaje se.
Povodom saradnje u oblasti odbrane sa Azerbejdžanom, Gašić je kazao da je jedan od strateških ciljeva unapređenje i razvoj u domenu vojne obuke, vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.
Sagovornici su se saglasili da je primetan „značajan kvantitativni i kvalitativni napredak u bilateralnoj vojnoj saradnji“ i ukazali da će dva ministarstva odbrane i dve vojske realizovati brojne aktivnosti iz oblasti vojnog obrazovanja, vojne medicine, strategijskog planiranja i vojno-vojne saradnje, piše u saopštenju.
Gašić je danas položio venac na grob azerbejdžanskog nacionalnog lidera.