Vesti
Politika
ProGlas: Protivimo se realizaciji projekta Jadar, neophodna detaljana stručna rasprava
25.06.2024. 20:00
Izvor: RTS
ProGlas: Protivimo se realizaciji projekta Jadar, neophodna detaljana stručna rasprava
ProGlas se protivi realizaciji projekta Jadar sve dok se, kako navode, u Srbiji ne uspostave uslovi za pravi društveni dijalog na ovu važnu društvenu temu.
"Povodom ozbiljnih javnih kontroverzi o projektu rudnika Jadar, ProGlas izjavljuje da je jedan od važnih preduslova za uspešno sprovođenje velikih rudarskih projekata postojanje poverenja u državne institucije zadužene za normiranje standarda ekološke bezbednosti, kontrolu njihove ispunjenosti i procenu ekonomske koristi", navodi se u saopštenju ProGlasa.
U saopštenju se dodaje da bi "dalji nastavak realizacije projekta rudnika Jadar pod sadašnjim okolnostima vodio produbljivanju podela u društvu i ozbiljnoj političkoj i društvenoj krizi".
"Netransparentan projekat, praćen otvorenim lobiranjem s različitih domaćih i međunarodnih adresa, kao i apsolutnim protivljenjem stanovništva iz oblasti Jadra, podstiče strahove i nepoverenje. Pošto eksploatacija i prerada litijuma s trenutnim stanjem tehnologije može da ima ozbiljne ekološke posledice, ProGlas smatra da je neophodna detaljna stručna rasprava koja bi bila predstavljena javnosti na potpun i nepristrasan način u okolnostima demokratskog društva i slobodnih medija", navodi se u saopštenju.