Vesti
Politika
Srbija obeležava Vidovdan; Mudre reči patrijarha; Oglasili se Vučić i Vučević
28.06.2024. 20:00
Izvor: B92
Srbija obeležava Vidovdan; Mudre reči patrijarha; Oglasili se Vučić i Vučević
U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Boja na Kosovu, a tim povodom u Kruševcu se održava centralna manifestacija i svečana sednica Vlade Srbije.
Sednici Vlade, u Gradskoj kući u Kruševcu, prethodiće deo centralne državne ceremonije obeležavanja Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun, koju će predvoditi premijer Miloš Vučević.Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, povodom obeležavanja Vidovdana, sastao se danas u Gradskoj kući u Kruševcu sa ambasadorom BiH u Srbiji Aleksandrom Vranješem odakle su čestitali svim Srbima Vidovdanski praznik, poželevši srpskom narodu jedinstvo i slogu, nacionalno obnavljanje i uspon.
"Srbi na Vidovdan 1389. godine, a potom i 1914. godine trajno su odabrali slobodu i Srbija koja čuva svoju slobodu i nezavisnost, nipošto se neće odreći Kosova i Metohije i Republike Srpske, ali se neće odreći ni sebe, svoje istorije čije je središte vidovdanski zavet koji srpskom nacionalnom biću daje pun smisao, baš kao ni svojih tradicionalnih prijatelja poput Kine i Rusije koji pred Srbiju ne postavljaju političke uslove i zahteve", poručio je Vulin.
Vulin i Vranješ su istakli da je Srbija garant očuvanja Republike Srpske i Srba koji žive u njoj i da je svaka promena Dejtonskog sporazuma apsolutno neprihvatljiva, kao i da je za Srbe samo izvorni Dejtonski sporazum prihvatljiv i moguć.
Ambasador BiH u Srbiji naglasio je da su Srbi slobodarski narod i da se Republika Srpska čvrsto opire svakoj vrsti istorijskog revizionizma, "izmišljenim genocidima" i pokušaju da se zanemare i zaborave sve srpske žrtve postradale u Jasenovcu, Jajincima, Šumaricama, Prebilovcima, Garavicama, Donjoj Gradini, Drakuliću, Jadovnu, Pagu, Starom Brodu i mnogim drugim stratištima. Potpredsednik Vlade Srbije i ambasador Vranješ poručili su da Srbi "žele i zaslužuju jedinstvenu državu".Parastosom koji su danas na Gazimestanu služili vladika raško - prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko nikšićki Metodije, vikarni episkop Ilarion odata je počast vojnicima stradalim u Boju na Kosovu 1389. godine.Ministar bez portfelja zadužen za medjunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posetio je 27. i 28. juna, za Vidovdan, manastir Hilandar na Svetoj Gori u Grčkoj.
Popović je igumanu arhimandritu Metodiju i hilandarskom bratstvu preneo lične pozdrave predsednika Srbije, kao i njegovu podršku obnovi i očuvanju duhovnog i kulturno-istorijskog nasledja koje baštini manastir Hilandar, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.
Istakao je da Vučić i Vlada Srbije prepoznaju neprocenjivi značaj i mesto koje Hilandar zauzima u istoriji i kolektivnom osećanju srpskog naroda, kao i ugled manastira u svetskom Pravoslavlju.
U okviru posete Popović je prisustvovao prazničnim bogosluženjima koja su započela svenoćnim bdenjem, a završena u ranim jutarnjim časovima Sabornom svetom liturgijom, i u nastavku monaškom trpezom. Popović je obišao radove na konacima Igumenarija i Dohija, čijom realizacijom se završava obnova izgorelog dela manastira.
Takođe, Popović je razgovarao sa igumanom Metodijem o predstojećim planovima za rekonstrukciju manastirske riznice i izgradnju depoa za čuvanje hilandarske zbirke ikona, povelja i rukopisnih knjiga, koja predstavlja najveću kolekciju sveštene umetnosti i rukopisne književnosti srpskog naroda.
Manastir Hilandar nastradao je u razornom požaru 2004. godine kada je izgorela cela severna polovina manastirskog kompleksa, ali su ipak sačuvani najznačajniji spomenici srednjovekovne graditeljske baštine kao što su Saborna crkva i Trpezarija.
Dve godine kasnije započeo je poduhvat obnove Hilandara.