Vesti
Politika
Ana Brnabić: Radujem se razgovorima u Berlinu, jedna od tema i litijum
03.07.2024. 20:00
Izvor: Politika
Ana Brnabić: Radujem se razgovorima u Berlinu, jedna od tema i litijum
BERLIN - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se raduje razgovorima u Berlinu na različite teme, pre svega političke, ali i ekonomske.
"Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna razmena roba i usluga sa Nemačkom u 2023. bila je na istorijski rekordnom nivou od preko 11 milijardi evra, a mogućnosti koje su tek pred nama su ogromne. Jedna od tema će svakako biti i litijum", navela je Brnabićeva na mreži Iks.Ona je istakla da od Nemaca želi da čuje kako napreduju njihova dva velika projekta - Vulkan i Zinvald, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani - onoj koja čuva nemačke interese.
"Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga, umesto da na temu litijuma slušamo pesnike, a ignorišemo mašinske inženjere, profesore sa rudarsko-geološkog, tehničkog, tehnološkog i drugih relevantnih fakulteta. Tako je to kad se ne borite za Srbiju nego protiv Aleksandra Vučića i SNS-a na svaku temu i po svaku cenu", rekla je Brnabićeva, javlja Tanjug.
Brnabićeva je najavila da će čestitati Nemačkoj na tome što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum (10. juna ove godine Landau odobrio prostroni plan i projekat Vulkan će definitivo krenuti u rudarenje litijuma do kraja 2026.) i tako dodatno osnažiti svoju zemlju, svoju energetsku sigurnost i nezavisnost, i svoju industriju."Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi....", zaključila je Brnabićeva.