Vesti
Društvo i ekonomija
Poskupela kafa, proizvođači kao razloge navode kretanja na svetskim berzama
06.07.2024. 20:00
Izvor: Politika
Poskupela kafa, proizvođači kao razloge navode kretanja na svetskim berzama
Kafa u prodavnicama u Srbiji je poskupela a kako navode beogradski mediji poskupljenje se kreće od 30 do 55 dinara na sto grama kafe, dok proizvođači ističu da posluju u okruženju visokih cena sirovina i usluga koje važe na svetskim berzama.
U Atlantik grupi, najvećem proizvođaču kafe u Srbiji navode da su visoke cene uzrokovane slabijom berbom kafe, logističkim problemima s pristizanjem brodova, malom raspoloživošću kafe na spotu, te involviranošću fondova na berzama.Kod "arabike" je zbog logističkih problema dostave kafe iz Brazila kasnila isporuka kafe od kraja 2023, fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kafe u zemljama konzumenata i podigli nivo berze, a time i cenu arabike na visok nivo, rečeno je Tanjugu u ovoj kompaniji.
Što se "robuste" tiče, dodaju da ove godine postoji i izazov nedovoljne raspoloživosti i to zbog nepovoljnih vremenskih uslova, u zemljama porekla, jer je zbog vremenskih prilika podbacila berba u Vijetnamu i Indoneziji, zemljama odakle stiže najviše ove vrste kafe. Problem visoke cene, kako navode, nastaje i zbog izazova u transportu, koji se ogledaju u napadima na tranzitne brodove, jkao i produženom vremenu tranzita, prenosi Tanjug.