Vesti
Politika
Petković (Ne damo Jadar): Tokom blokade pruge nikog nismo napali, troje povređeno u koškanju sa policijom
08.07.2024. 20:00
Izvor: Danas
Petković (Ne damo Jadar): Tokom blokade pruge nikog nismo napali, troje povređeno u koškanju sa policijom
Nebojša Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ koji je u nedelju uhapšen u Loznici tokom blokade pruge Loznica-Zvornik, izjavio je da je troje njegovih saboraca povređeno u koškanju sa policijom, da oni nikoga nisu napali, kao i da očekuje veliki broj ljudi iz Gornjih Nedeljica na protestu 11. jula ispred Ustavnog suda.
Prema informacijama koje je objavio pokret Kreni-Promeni, 11. jula biće održana sednica Ustavnog suda koji namerava da poništi odluku Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar.
“Juče smo se okupili na jednoj izložbi na kojoj se tradicionalno okuplja mnogo naših članova, simpatizera i prijatelja i objasnili smo im šta znači to što Ustavni sud namerava da uradi. Dogovorili smo se da blokiramo pružni prelaz Loznica-Zvornik. Hteli smo da ga blokiramo na dva sata, policija se pojavila posle pola sata, tražila da se sklonimo, a mi smo hteli da tamo budemo do 20.30. Oni nisu imali razumevanja i pokušali su da nas sklone. Došlo je do koškanja, ostalo ste videli. Nismo nikoga napali. Meni i Zlatku (Kokanoviću) se stavlja na teret napad na službena lica, što nije istina”, rekao je za N1 Nebojša Petković, koji je juče bio među sedam uhapšenih aktivista koji su blokirali prugu Loznica-Zvornik.
On je kazao da je MUP izdao saopštenje da je tokom sukoba protivnika iskopavanja litijuma sa policijom juče povređeno osam policajaca.
“Ja sam pre pola sata dobio informaciju da je troje naših povređeno, imaju ozbiljne povrede. Svi su bili kod lekara” rekao je Petković.
Dodao je da su aktivisti, koji su juče blokirali prugu Loznica-Zvornik, bili spremi da će policija reagovati.
“Ali mi nemamo izbora, posle četiri godine maltretiranja i mučenja. Sada pokušavaju na sve načine da vrate projekat iskopavanja litijuma. Pozivaju na dijalog, ali vidite po režimskim medijima kako izgleda taj dijalog. Targetiraju neke od nas iz Udruženja, a u potaji rade ovo što rade sa Ustavnim sudom”, naveo je Petković.
Mnogo nas dolazi na protest ispred Ustavnog suda
Zvanične informacije o tome da je za 11. jul zakazana sednica Ustavnog suda nema, ali uprkos tome, protivnici projekta iskopavanja litujuma ipak nameravaju da se tog dana okupe na protestu ispred suda.
“Svi su imali tu informaciju. Kreni-Promeni je prvi to objavio i lepo obrazložio. Ako su deset udruženja i neki novinari imali tu informaciju, znači da je to istina. Oni će da pokušaju da proglase neustavnom odluku Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana. Mi ćemo se tamo okupiti oko osam sati, biće mnogo nas odavde, iz Gornjih Nedeljica I svih okolnih sela. Tokom dana ćemo objaviti šta je plan za protest. Tražimo da Ustavni sud odbaci tu njihovu inicijativu ili da usvoji našu, kada smo tražili ocenu ustavnosti prostornog plana”, rekao je Nebojša Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“.