Slobodno vreme
Zdravlje
Smeh najbolji lek
27.07.2007. 12:00
Izvor: Dnevnik
Smeh najbolji lek
Stres je identifikovan kao osnovni uzrok visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i moždanog udara. Evo nekoliko tehnika za opuštanje koje možete odmah da primenite. Stres možete da pobedite. Sve što vam treba je da se malo fokusirate i primenite efikasnu metodu za smanjenje stresa. Već danas probajte ove tehnike. Osećaćete se opuštenije, a samim tim ćete i lakše prebroditi probleme.
Muzika – Istraživanja su pokazala da muzika može da ublaži stres jer usporava i uravnotežava moždane talase. Opuštajuća muzika može tako da stimulište stanja alfa i teta moždanih talasa, a to su stanja potpune opuštenosti. Takva muzika stvara osećaj smirenosti i spokoja. Pored toga, opuštajuća muzika može da stvori ravnotežu između leve i desne hemisfere mozga, što smanjuje mentalnu neuravnoteženost i stres.
Disanje – Duboko disanje je jedna od najbržih i najefikasnijih tenika kojima može da se kontroliše stres. Istraživanja su pokazala da naš tempo disanja direktno utiče na naše mentalno stanje. Na primer, brzo i plitko disanje izaziva stanje povećanog uzbuđenja i napetosti, dok polako, duboko i ujednačeno disanje stvara smireno i opušteno mentalno stanje.
Počnite dubokim polaganim udisanjem, a zatim lagano izdahnite. Još jednom udahnite, a udisaj neka vam traje otprilike četiri sekunde. Sada dah zadržite dve sekunde, pa polako izdišite četiri sekunde. Nekoliko minuta zadržite ovu brzinu i ritam i primetićete koliko ste posle toga opuštenije.
Smirenost – Kada ste smirene, bistrije su vam misli i donosite bolje odluke. Na osobu koja je paničar ne možete da se oslonite jer često pravi greške. Zato, počevši od danas, vežbajte smirenost bez obzira na okolnosti. Vaš će se život poboljšati jer više nećete biti žrtva dešavanja oko vas.
Smeh – Borite se smehom protiv stresa. Smeh oslobađa mnoge hormone koji umanjuju stres, poput endorfina. Ako želite da se nasmejete na brzinu, posetite neku od mnogih veb stranica i pronađite nešto smešno. Ima puno sajtova sa vicevima, biserima poznatih ličnosti i smešnim fotografijama. Takođe, provedite vreme sa najzabavnijom osobom koju znate.
Vizualizacija – Vizualizacija je snažna tehnika smanjenja nivoa stresa. Jednostavno, odvojite trenutak da se opustite, polako udišite i izdišite. Dok to radite, zatvorite oči i zamislite da ste na nekoj prekrasnoj plaži. Posmatrajte plavo more i osluškujte šum talasa.
Osetite toplo sunce i nežni povetarac na svojoj koži. Neka ovo bude vaše utočište u stresnom periodu, vaše mesto za opuštanje na kome će se odmoriti vaš um. Tako ćete obnoviti koncentraciju i lakše se usredsrediti na posao.