Vesti
Svet
Rusija kupuje vojne brodove
03.03.2010. 20:00
Izvor: RTS
Rusija kupuje vojne brodove
Predsednici Francuske i Rusije Nikola Sarkozi i Dmitrij Medvedev postigli dogovor o prodaji francuskih ratnih brodova Moskvi.
Francuska je spremna da proda Rusiji najsavremenije ratne brodove "Mistral". Dogovor su u Parizu postigli predsednici dve zemlje Nikola Sarkozi i Dmitrij Medvedev, koji boravi u trodnevnoj poseti Francuskoj.
Dugo najavljivana prodaja francuskih ratnih brodova Moskvi, konačno je potvrđena. Dve strane započele su ekskluzivne pregovore o prodaji nosača helikoptera "Mistral", koji nedostaju ruskim oružanim snagama, izjavili su posle razgovora u Jelisejskoj palati predsednici Medvedev i Sarkozi.
Reč je o najvećoj prodaji vojne opreme neke NATO članice Rusiji, što izaziva zabrinutost pojedinih zemalja u sastavu Alijanse.
"Voleo bih da mi neko objasni kako Rusima da kažemo potrebni ste nam zbog mira i rešavanja kriza širom sveta, posebno zbog iranske krize. Ali mi vam ne verujemo. Može li neko ujutru da kaže gospodine Medvedev, ja vam verujem. Glasajte sa nama u Savetu bezbednosti. A onda popodne da kaže, ne verujemo vam i nećemo sarađivati sa vama", rekao je francuski predsednik Nikola Sarkozi.
"Predsednik Sarkozi kaže da mi veruje i to je vrlo važno, ne samo kada je reč o ekonomiji. To se odnosi i na brodove Mistral. To pitanje izazvalo je mnogo buke i različitih reakcija. Ali to je simbol poverenja među našim zemaljama", kaže predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.
Francuska je za Rusiju prioritetan ekonomski partner i treći po veličini investitor, kaže ruski predsednik.
U kriznoj 2009. godini francuske kompanije investirale su u Rusiju 10 milijardi dolara. Poseban akcenat stavljen je na energetiku, imajući u vidu učešće francuskih kompanija u projektima "Severni" i "Južni tok".
Dogovoreno je povećanje isporuka ruskog gasa, što treba da doprinese energetskoj bezbednosti Evrope.