Vesti
Svet
Lideri G7 osudili napad Irana na Izrael i pozvali na uzdržanost
14.04.2024. 20:00
Izvor: Danas
Lideri G7 osudili napad Irana na Izrael i pozvali na uzdržanost
Lideri G7 koji su se danas sastali putem video konferencije, jednoglasno su osudili napad Irana bez presedana na Izrael, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) posle razgovora, ističući da su „sve strane mora biti uzdržane“.
„Zajedno sa liderima G7, jednoglasno smo osudili napad Irana na Izrael bez presedana. Sve strane moraju da budu uzdržane. Nastavićemo sve naše napore ka smanjenju napetosti“, napisao je Mišel na platformi Iks (X).
Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.
Prema izraelskoj vojsci, napad je „sprečen“, dok je Iran pozdravio ono što smatra opravdanim odgovorom na izraelski napad kojim je uništen njihov konzulat u Damasku.
Mišel, koji je pozvao na okončanje krize u Gazi što je pre moguće, posebno kroz neposredni prekid vatre, rekao je da će se o situaciji na Bliskom istoku razgovarati na samitu EU koji je zakazan za sredu i četvrtak.
Grupu sedam industrijski najrazvijenjih zemalja sveta čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.