Vesti
Svet
Epi­skop Asir­ske pra­vo­slav­ne cr­kve i tri ver­ni­ka iz­bo­de­ni no­žem
16.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Epi­skop Asir­ske pra­vo­slav­ne cr­kve i tri ver­ni­ka iz­bo­de­ni no­žem
Na­pa­dač ima sve­ga pet­na­est go­di­na, ma­sov­ni pro­te­sti is­pred cr­kve i bol­ni­ce.
Mel­burn – Sa­mo ne­ko­li­ko da­na na­kon što je, ka­ko je utvr­đe­no, na­pa­dač iz Kvin­slen­da usmr­tio no­žem šest oso­ba u tr­žnom cen­tru Vest­fild u Sid­ne­ju, de­sio se no­vi na­pad no­žem – opet u Sid­ne­ju, ovog pu­ta u Cr­kvi Hri­sta Do­brog Pa­sti­ra u na­se­lju Va­kli na za­pa­du gra­da. Pre­ma pr­vim in­for­ma­ci­ja­ma, pet­na­e­sto­go­di­šnji na­pa­dač na­sr­nuo je no­žem na vla­di­ku Mar Ma­ri Ema­nu­e­la to­kom slu­žbe u cr­kvi, u po­ne­de­ljak oko 19 ča­so­va po lo­kal­nom vre­me­nu. Po­red nje­ga je ra­nio još tri ver­ni­ka.Na uz­ne­mi­ru­ju­ćem snim­ku ko­ji kru­ži dru­štve­nim mre­ža­ma, a pre­u­zet je sa ju­tjub ka­na­la cr­kve ko­ji je pre­no­sio slu­žbu, vi­di se ka­ko vla­di­ka dr­ži pro­po­ved u tre­nut­ku kad mla­đi mu­ška­rac ob­u­čen u cr­no pri­la­zi i na­pa­da ga no­žem u pre­de­lu li­ca i vra­ta. On pa­da na ze­mlju dok ne­ko­li­ko lju­di ju­ri ka nje­mu po­ku­ša­va­ju­ći da po­mog­ne. Ka­me­ra se za­tim po­me­ra.
Port­pa­rol hit­ne po­mo­ći No­vog Ju­žnog Vel­sa iz­ja­vio je da su po­vre­đe­ne još tri oso­be – mu­ška­rac 30-ih go­di­na za­do­bio je vi­še po­se­ko­ti­na, mu­ška­rac 20-ih go­di­na za­do­bio je po­se­ko­ti­nu ša­ke, a mu­ška­rac u 60-im je ra­njen u ru­ku. Sve če­ti­ri žr­tve na­pa­da su van ži­vot­ne opa­sno­sti.
Po­li­ci­ja je od­mah uhap­si­la mu­škar­ca, po­ku­ša­va­ju­ći isto­vre­me­no da kon­tro­li­še ha­os na me­stu do­ga­đa­ja, gde je oku­plje­na go­mi­la na­pa­la po­li­cij­ska vo­zi­la. Uhap­še­ni mu­ška­rac od­ve­den je na „neo­t­kri­ve­nu lo­ka­ci­ju”, ka­ko je sa­op­šti­la po­li­ci­ja, a jav­nost je po­zva­na da iz­be­ga­va to pod­ruč­je. Slu­žbe­ni­ci po­li­ci­je na­sta­vi­li su da ra­de na us­po­sta­vlja­nju re­da.Gra­do­na­čel­nik Fer­fil­da Frenk Kar­bo­un re­kao je da je na­pad bio stra­šan i da raz­u­me da su lju­di iz­be­zu­mlje­ni, ali je ta­ko­đe po­zvao na smi­re­nost.
„Sa­o­se­ćam sa svi­ma ko­ji su bi­li sve­do­ci to­ga, ali po­zi­vam na smi­re­nost. Po­li­ci­ja će ra­di­ti svoj po­sao i mo­lim vas da ne ote­ža­va­mo po­sao po­li­ci­ji”, re­kao je Kar­bo­un.
Gu­žva se for­mi­ra­la i is­pred bol­ni­ce u Li­ver­pu­lu gde su ra­nje­ni na­kon na­pa­da pri­mlje­ni na da­lje le­če­nje.
Pre­mi­jer No­vog Ju­žnog Vel­sa Kris Mins opi­sao je sce­nu kao „uz­ne­mi­ru­ju­ću”. „Pri­mio sam iz­ve­štaj od ko­me­sa­ra po­li­ci­je i zdrav­stva No­vog Ju­žnog Vel­sa o si­tu­a­ci­ji. Mo­je mi­sli i mo­li­tve su sa žr­tva­ma i oni­ma ko­ji su pr­vi od­go­vo­ri­li, ko­ji ra­de na na­šoj bez­bed­no­sti”, re­kao je Mins.
Ka­ko je is­ta­kao, u ovom tre­nut­ku je va­žno da za­jed­ni­ca osta­ne mir­na i da na­sta­vi da slu­ša i de­lu­je pre­ma uput­stvi­ma po­li­ci­je i hit­nih slu­žbi.Eki­pe spe­ci­jal­nih je­di­ni­ca po­li­ci­je na­la­ze se na te­re­nu dok iden­ti­tet na­pa­da­ča i mo­tiv još osta­ju ne­po­zna­ti jav­no­sti. Ni­šta ne uka­zu­je na či­nje­ni­cu da su ova dva na­pa­da, iz­ve­de­na u raz­ma­ku od ne­ko­li­ko da­na, po­ve­za­na.
Na­pad­nu­ti vla­di­ka Mar Ma­ri Ema­nu­el je epi­skop Asir­ske pra­vo­slav­ne cr­kve. Po­stao je po­znat jav­no­sti u Austra­li­ji to­kom pan­de­mi­je ko­vi­da 19 jer je bio je­dan od ma­lo­broj­nih ko­ji su se usu­di­li da otvo­re­no kri­ti­ku­ju re­strik­tiv­ne me­re vla­de ko­je su se od­no­si­le na za­tva­ra­nje i pri­mo­ra­va­nje lju­di da se vak­ci­ni­šu. On je, iz­me­đu osta­log, za­tva­ra­nje u Sid­ne­ju oka­rak­te­ri­sao kao „ma­sov­no rop­stvo”, a za vla­du je go­vo­rio da lju­de tre­ti­ra kao ro­bo­ve. Za sve­šte­ni­ka je ru­ko­po­lo­žen 2009, a za epi­sko­pa 2011. go­di­ne. Ju­tjub ka­nal Cr­kve Hri­sta Do­brog Pa­sti­ra u ko­joj slu­ži če­sto slu­žbe pre­no­si uži­vo i ima sto­ti­ne hi­lja­da pra­ti­la­ca. Na­se­lje Va­kli, kao i op­šti­na Fer­fild, ko­joj pri­pa­da, sre­di­šta su ne­ve­li­ke hri­šćan­ske asir­ske za­jed­ni­ce u Sid­ne­ju, ko­ju ve­ći­nom či­ne iz­be­gli­ce iz Ira­ka i Si­ri­je ko­je su na­kon pro­go­na ov­de na­šle si­gur­no uto­či­šte.