Vesti
Svet
TUSK UPOZORAVA Šengen je na rubu propasti
12.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
TUSK UPOZORAVA Šengen je na rubu propasti
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas da se šengenski sporazum o otvorenim granicama nalazi na rubu propasti, što je rezultat neuspeha rešavanja migrantske krize.
- Spasavanje Šengena je trka s vremenom i mi smo odlučni da pobedimo u toj trci - rekao je Tusk na kraju samita EU-Afrika o migrantskoj krizi na Malti.
Njegov komentar, napominje AFP, usledio je nakon poteza Austrije, Nemačke, Mađarske, Slovenije i Švedske da se privremeno, ponovo uvede kontrola na granicama, ili podigne žičana ograda da bi se kontrolisao ulazak migranata na njihove teritorije.
Lideri Evropske unije odobrili su danas, drugog dana samita na Malti povodom izbegličke krize, osnivanje 1,8 milijardi evra vrednog fonda za Afriku, namenjenog borbi protiv uzroka masovnih migracija u Evropu.
Fond EU za Afriku je namenjen borbi protiv ključnih uzroka migracija, kao što su siromaštvo i sukobi, putem otvaranja novih radnih mesta i intenziviranja diplomatskih napora za ublažavanje ili okončanje oružanih sukoba u delovima Afrike.