Vesti
Svet
Francuska će proglasiti stanje prirodne nepogode
02.06.2016. 20:00
Izvor: blic.rs
Francuska će proglasiti stanje prirodne nepogode
Francuska će u najugroženijim delovima proglasiti vanredno stanje zbog prirodne nepogode, izjavio je predsednik Fransoa Oland.
On je obećao novac kao pomoć lokalnim vlastima za sanaciju štete od poplava.
Pariz se priprema da zatvori liniju podzemne železnice pošto nivo reke Sene i dalje raste, dok je osoblju Luvra rečeno da će i čuveni muzej verovatno biti zatvoren.
Linija metroa biće zatvorena u francuskoj prestonici od 16 sati, objavio je na Tviteru nacionalni železnički oprerater SNCF, prenosi Rojters.
"Velika je verovatnoća da ćemo morati da zatvorimo muzej i da zatražimo pomoć volontera danas popodne", rekao je direktor Luvra Žan-Lik Martinez u internom mejlu koji je uputio zaposlenima, a u koji je britanska agencija imala uvid.
Velike poplave pogodile su delove Francuske, a poplavljen je i jedan od najpoznatijih zamkova u dolini Loare, Šato de Šambor iz 16. veka, javio je AFP.
Zvaničnici su saopštili da su četiri tela utopljenih osoba pronadjena u sredu u njihovim poplavljenim domovima u Francuskoj i Nemačkoj.
U Parizu je nekoliko šetališta pored Sene zatvoreno zbog visokog nivoa vode, a u Nemuru, na oko 80 kilometara južno od prestonice, stanovnici su danas evakuisani kada je reka Loang probila korito.
Prognoze meteorologa su nepovoljne pošto se kiša očekuje i narednih dana.
U centralnoj Francuskoj lokalno stanovništvo je poslednjih dana zvalo spasilačke službe 8.000 puta i tražilo pomoć zbog poplava.