Vesti
Svet
SUZE, APLAUZI, OSMESI Oproštajni govor Obame i pet njegovih najsnažnijih poruka
11.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
SUZE, APLAUZI, OSMESI Oproštajni govor Obame i pet njegovih najsnažnijih poruka
Američki predsednik Barak Obama juče je u svom oproštajnom govoru pozvao Amerikance da se zauzmu za američke 32rednosti i odbace diskriminaciju. 20. januara njegov naslednik Donald Tramp, preuzima predsedničko postolje.
- Po svakom merilu, Amerika je bolje, snažnije mesto - naglasio je hiljadama svojih pristalica u emotivnom govoru gde je pozvao građane da odbace diskriminaciju i bore se za američke vrednosti.Obama je zahvalio svojoj porodici i saradnicima, a pustio je i suzu u govoru koji je održao u svom rodnom Čikagu, gde je 2008. godine proslavio izbornu pobedu kao prvi afroamerički predsednik SAD.
Ovo je njegovih pet najvažnijih i najsnažnijih izjava tokom govora:
1. Promena se neće dogoditi ako se samo nadate
Obama je svojim pristalicama i celoj SAD poručio da moraju da deluju kako bi sačuvali demokratiju.
- Naš ustav je izuzetan, prekrasan poklon. Ali, to je samo komad pergamenta. Nema moć sam po sebi. Mi, ljudi mu dajemo snagu našim delovanjem i izborima koje napravimo - rekao je Obama, piše "Politico".
- Jednako kao što građani moramo ostati na oprezu od spoljne agresije, tako moramo da se čuvamo od slabljenja vrednosti koje čine ono što jesmo - dodao je.
2. Ponovno se protivio Trampovim stavovima
Tramp, koji će preuzeti predsedničku funkciju 20. januara, predložio je, između ostalog, da SAD zabrani ulazak muslimanima u zemlju, zatim izgradnju zida na granici sa Meksikom, ukidanje Pariskog dogovora o klimatskim promenama, kao i ukidanje Obaminog zakona o zdravstvenoj reformi.
Obama je i tokom predsedničke kampanje jasno poručivao da je protiv toga. Sinoć je to još jednom naglasio.
- Odbijam diskriminaciju protiv američkih muslimana - rekao je, što je popraćeno aplauzom publike.
- Dakle, ako ćemo ozbiljno da krenemo napred, moramo podržavati zakone protiv diskriminacije, u zapošljavanju, u porodicama, u obrazovanju, kao i u sistemu kaznenog pravosuđa. To je ono što je naš Ustav i što naši najviši ideali zahtevaju - rekao je Obama, prenosi CNN.
- Ali samo zakoni neće biti dovoljni. Srce se mora promeniti. To se neće promeniti preko noći. Često su potrebne godine da se socijalni stavovi promene. Ali ako demokratija funkcioniše u ovom sve različitijem narodu, onda svako od nas treba da pokuša da posluša savet od velikog lika u američkoj fantastici, Atikusa Finča koji je rekao:
“Nikada nećete stvarno shvatiti osobu dok ne razmislite o stvarima iz njene tačke gledišta, dok se ne stavite u njegovu kožu, i hodate u njoj.”
3. Rasa je i dalje moćno sredstvo podele
Obama je u svom govoru priznao da je ispravljanje istorijskih nepravdi, rasnih podela bio nemoguć cilj.
- Nakon mog izbora, bilo je priče o post-rasnoj Americi. Takva vizija, koliko god bila dobronamerna, nikada nije bila realna. Rasa je i dalje ostala moćno sredstvo podele u našem društvu”, utvrdio je.
"Živim dovoljno dugo da znam da su ti odnosi bolji nego što su bili pre deset, dvadeset ili trideset godina. To, osim u statistici, možete da vidite i u stavovima mladih Amerikanaca u celom političkom spektru. Ali nismo tamo gde bi trebalo da budemo. Svako od nas ima puno posla da uradi u budućnosti. Ako je nakon svega, svaki ekonomski problem formiran kao borba između srednje bele klase i manjina, onda će radnici svih boja biti ostavljeni u borbi za ostatke, dok će se bogati povlačiti dublje u svoje privatne enklave. Ako odbijete da investirate u decu imigranata, samo zato što ne izgledaju poput nas, umanjićete izglede sopstvenoj deci, jer ta deca predstavljaju veći udeo u američkog radnoj snazi. I naša privreda ne sme biti igra koja se vrti oko nule. Prošle godine, prihodi su porasli za sve rase, za muškarce i žene, za sve starosne dobi.”
4. Posebno dirljivo je bilo obraćanje porodici
Posebno emotivan trenutak je bio kada se Obama obratio svojoj porodici, supruzi Mišel i ćerkama Maliji i Saši. Nekoliko puta su ga svladavale emocije pa je pravio kratke pauze.
- Poslednjih 25 godina ti si bila, ne samo moja supruga i majka moje dece, bila si moja najbolja prijateljica. Preuzela si ulogu koju nisi tražila, i učinila je svojom, graciozno, borbeno, sa stilom i dobrim humorom. Učinila si Belu kuću mestom koje pripada svima. Nova generacija postavlja njene vrednosti još većima jer ima tebe za uzor. Učinila si me ponosnim. Napravila si zemlju ponosnom.”
Obama je onda uputio nekoliko reči svojim ćerkama, Malia je bila uz njega dok starija Saša nije bila tu. “Malia i Saša, pod najčudnijim okolnostima, postale ste dve neverovatne mlade žene. Pametne ste i lepe, ali što je još važnije, ljubazne ste, promišljene i pune strasti. Nosile ste ovaj teret bivanja u centru pažnje sa takvom lakoćom. Od svega što sam napravio u svom životu, najviše sam ponosan što sam vaš otac”, poručio je Obama i dobio ogorman aplauz okupljenih.
5. Bila mi je najveća čast služiti vama
U poslednjem delu svog govora, Obama je naglasio kako predsedničku dužnost napušta optimističniji nego što je bio kada je preuzeo mandat.
“Jer znam da naš rad nije samo pomogao mnogim Amerikancima, on je i inspirisao mnoge, pogotovo mlade ljude, da veruju da mogu da naprave razliku, da upregnu svoj vagon za nešto veće. Ova generacija dolazi nesebična,altruistična, kreativna. Video sam to u svakom ćišku zemlje. Verujete u poštenu, pravednu, uključivu Ameirku, znate da je stalna promena američki znak, nešto što ne trba da se bojite da prigrlite, i vi ste spremni da preuzmete ovaj težak posao da bi unapredili demokratiju. Uskoro ćete nadmašiti bilo koga od nas, i verujem da je rezultat toga da je budućnost u dobrim rukama.”
Onda je rekao nešto što je izazvalo ogromne ovacije okupljenih. “Moje kolege Amerikanci, služiti vama bila je najveća čast u mom životu. Neću prestati. U stvari, ja ostajem s vama, kao građanin, u svim danima svog života. Za sada, nebitno jeste mladi ili ste mladi u srcu, nešto ću tražiti od vas kao predsednik, a isto sam vam tražio pre osam godina kada sam postao predsednik. Molim vas da verujete. Ne u moje sposobnosti da promenim stvari, nego u svoje”, poručio je Obama koji je završio svoj govor tradicionalnim:
“Bog vas blagoslovio. I neka Bog i dalje nastavlja da blagosilja Sjedinjene Američke Države.”
Barak Obama je na čelu Sjedinjenih Država bio osam godina, tačnije dva mandata.