Vesti
Svet
Ruski ambasador u Berlinu: Severni tok 2 obostrano koristan projekat
02.02.2022. 02:00
Izvor: Novosti
Ruski ambasador u Berlinu: Severni tok 2 obostrano koristan projekat
Severni tok 2 je obostrano koristan međunarodni projekat, koji će omogućiti snabdevanje Nemačke gasom po povoljnim cenama, izjavio je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev u intervjuu za N-TV kanal koji je objavljen danas.
Ovo je međunarodni projekat, od obostrane koristi. Mi vršimo snabdevanje gasom po standardnim cenama na osnovu dugoročnih ugovora. Nemačka će biti kupac broj jedan u Evropi i nemački potrošači više neće morati da pretplaćuju gas, rekao je ruski diplomata, prenosi TASS.
Ambasador je podsetio i da Moskva već 50 godina snabdeva Nemačku gasom.
-Nikada ne dajemo povoda da nas smatraju nepouzdanim dobavljačem, naglasio je Nečajev.
Severni tok 2 treba da bude registrovan kao nezavisni operater u Nemačkoj, kako bi se izvršilo pokretanje gasovoda, ali je Savezna agencija za energetske mreže (Bundesnetzagentur) suspendovala proceduru njegove sertifikacije zbog organizacionih i pravnih pitanja 16. novembra 2021.
Regulator je naglasio da će postupak sertifikacije biti suspendovan sve dok glavna imovina i ljudski resursi operatera ne budu prebačeni u vlasništvo njegove nemačke podružnice.
Kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u Švajcarskoj, osnovala je 26. januara 2022. podružnicu i saopštila da će sedište te firme, koja je registrovana pod imenom "Gas za Evropu", biti u nemačkom gradu Šverinu, a njen zadatak je da upravlja nemačkom deonicom gasovoda.