Vesti
Svet
EU dogovara šta da odgovori Rusiji
03.02.2022. 20:00
Izvor: B92
EU dogovara šta da odgovori Rusiji
Helsinki -- Evropska unija radi na zajedničkom odgovoru na pismo Rusiji koje su ove nedelje dobile članice, u kojima se traže bezbedonosne garancije.
"Radimo na koordinaciji odgovora.Mi smo jedinstveni u Evropskoj uniji i stoga je jasno da će se odgovor odražavati to jedinstvo", rekla je predsednica Evropske komisije Fon der Lajen novinarima tokom posete Helsinkiju, preneo je Rojters.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je pismo koje je poslao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov članicama NATO-a i OEBS-a, sa pitanjem da li planiraju da ispoštuju obaveze da ne jačaju svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih.Lavrov se, između ostalih sporazuma, osvrnuo na Povelju o evropskoj bezbednosti, koja je potpisana na Samitu OEBS-a u Istanbulu u novembru 1999. godine, preneo je finski sajt Yle.
On je citirao "princip nedeljive bezbednosti" koji se pominje u povelji i optužio zemlje u EU i NATO da ga tumače kako im odgovara i da ga koriste za promovisanje sopstvene agende.
Zapadne zemlje nastavljaju da iz njega izvlače samo one elemente koji im odgovaraju, a to je pravo država da budu slobodne da biraju saveze radi obezbedjenja isključivo sopstvene bezbednosti, navodi se u pismu.
Lavrov je, takođe, optužio zemlje da imaju uski, a ne kolektivni pristup bezbednosti. Princip nedeljive bezbednosti se selektivno tumači kao opravdanje za tekući kurs ka neodgovornom širenju NATO-a, dodao je on. U pismu se traži jasan i brz odgovor od pojedinačnih država članica, a ne od bloka, o tome kako vlade planiraju da održe svoju posvećenost nedeljivoj bezbednosti.