Vesti
Svet
Sastanak Si-Putin: Treba raditi na promovisanju međusobnog poverenja
05.02.2022. 02:00
Izvor: Danas
Sastanak Si-Putin: Treba raditi na promovisanju međusobnog poverenja
Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je spreman da radi sa njim na „promovisanju kontinuirane transformacije međusobnog poverenja na visokom nivou između Kine i Rusije u različitim oblastima u novim istorijskim uslovima“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).
Si je sa Putinom razgovarao u hotelu Dijaojutaj za državne goste u Pekingu, uoči ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara Peking 2022.
Predsednik Kine je, navodi CMG, izrazio uverenje da će današnji „novogodišnji susret“ sigurno uneti više vilatnosti u kinesko-ruske odnose.
Si Đinping je tokom susreta istakao da su Kina i Rusija aktivno učestvovale u reformi i izgradnji globalnog sistema upravljanja, te da su zajednički praktikovale istinski multilateralizam, čuvale pravi duh demokratije i igrale ključnu ulogu u ujedinjenju međunarodne zajednice u prevazilaženju poteškoća i zaštiti međunarodne pravičnosti i pravde.
Si Đinping je rekao da je spreman da radi sa predsednikom Putinom na promovisanju kontinuirane transformacije međusobnog poverenja na visokom nivou između Kine i Rusije u različitim oblastima u novim istorijskim uslovima, a sve u cilju efektivne koristi za narode dveju zemalja.
Si Đinping je istakao da dve strane treba da nastave da održavaju bliske razmene na visokom nivou, snažno podržavaju jedna drugu u očuvanju suvereniteta, bezbednosti i interesa razvoja, efikasno reaguju na spoljno mešanje i regionalne bezbednosne pretnje i održavaju međunarodnu stratešku stabilnost.
Dve strane treba da intenziviraju koordinaciju i saradnju u međunarodnim poslovima i da deluju kao glavne zemlje po pitanjima kao što su borba protiv epidemije, jačanje ekonomije i rešavanje klimatskih promena.
Putin je tokom susreta izrazio uverenje da će kineski narod sigurno moći da svetu predstavi najviši nivo Zimskih olimpijskih igara i da se raduje divnim nastupima ruskih i kineskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama 2022. godine.
Si Đinping je posle razgovora održao banket za predsednika Rusije, a dve strane su nakon toga izdale „Zajedničko saopštenje Narodne Republike Kine i Ruske Federacije o međunarodnim odnosima i globalnom održivom razvoju u novoj eri“.
Kako prenosi CMG, u fokusu tog saopštenja su zajednički stavovi Kine i Rusije u pogledu demokratije, razvoja, bezbednosti i očuvanja poretka. Nadležni organi dve zemlje su takođe potpisali i niz dokumenata o saradnji u ključnim oblastima.