Vesti
Svet
Makron kod Putina o ukrajinskoj krizi: Prilični sam optimista, ali ne verujem u čuda
07.02.2022. 20:00
Izvor: RTV
Makron kod Putina o ukrajinskoj krizi: Prilični sam optimista, ali ne verujem u čuda
MOSKVA - Francuski predsednik Emanuel Makron u Moskvi se sastato sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim treba da razgovara o ukrajinskoj krizi.
Makron je uoči razgovora sa Putinom izrazio umereni optimizam.
"Prilični sam optimista, ali ne verujem u čuda", rekao je Makron novinarima neposredno po sletanju u rusku prestonicu, prenosi agencija Rojters.Ruski predsednik obratio se na početku razgovora francuskom kolegi na "ti", dok se Makron ruskog lidera zvao Vladimir.
"Dragi gospodine predsedniče, dragi Emanuel, mnogo mi je drago što te vidim", rekao je Putin Makronu na početku protokolarnog dela razgovora.
Dodao je da su prošle dve godine od njihovog poslednjeg susreta i da se za to vreme skupilo mnogo pitanja o kojima treba da se razgovara uživo.
Putin je napomenuo da kontakti sa francuskom stranom tokom protekle dve godine nisu bili prekinuti, prenosi RIA Novosti.
Makron se ruskom kolegi obratio sa Vladimir i nekoliko puta mu rekao "ti".
"Mnogo ti hvala što si me primio i što si izdvojio vreme", rekao je Makron Putinu.Putin je rekao da Moskva i Pariz dele zajedničku zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Evropi i da je video kako francuske vlasti ulažu napore da reše bezbednosna pitanja u Evropi, uključujući i krizu u Ukrajini, preneo je Rojters.
Makron je rekao Putinu da je i Evropi i Rusiji potreban koristan odgovor da bi se okončala napetost oko Ukrajine.
"Koristan odgovor je odgovor koji nam, naravno, omogućava da izbegnemo rat i da gradimo... poverenje, stabilnost, vidljivost", rekao je Makron Putinu tokom razgovora u Kremlju o ukrajinskoj krizi.Tenzije u Evropi zbog situacije oko Ukrajine i bezbednosne garancije dominiraće kao teme na današnjem sastanku ruskog i francuskog predsednika, izjavio je ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov je novinarima rekao da je ta poseta veoma važna i podsetio da joj je prethodilo nekoliko telefonskih razgovora dvojice predsednika, prenosi agencija RIA Novosti.
Dodao je da Kremlj zato očekuje dug i sadržajan razgovor, ali da ne očekuje nikakve odlučujuće promene posle tog sastanka, pošto je, kako je rekao, situacija previše komplikovana.
"Emanuel Makron je na čelu države koja predsedava Evropskom unijom. To je veoma važno. Ali, naravno, situacija je previše komplikovana da bismo očekivali bilo kakve odlučujuće promene u toku jednog sastanka", rekao je Peskov.
Dodao je da je sam Makron rekao Putinu da dolazi sa određenim idejama za pronalaženje mogućih opcija za smirivanje tenzija u Evropi.
Kako je ranije saopšteno, francuski predsednik će sutra boraviti u radnoj poseti Ukrajini.Trenutno gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, iz ugla EU, apsolutno je "neisprovocirano, neopravdano i veoma ozbiljno", a razloge za takvu akciju zna verovatno samo predsednik Rusije, ocenio je danas portparol EU, Peter Stano.
Na pitanje evropskih medija da li u Briselu trenutne ruske aktivnosti vide kao ”imperijalističke” namere prema Ukrajini ili je to odraz ”bezbednosne zabrinutosti” zbog NATO i drugih EU zemalja, Stano kaže da prave razloge za to zna verovatno samo Vladimir Putin.
”Gomilanje tako velikih vojnih snaga na granici sa susednom državom je potpuno neisporovocirano, neopravdano i kao što je već izjavio visoki predstavnik Borelj, oni nisu tamo da bi popili kafu ili bili na pikniku. U pitanju je nešto ozbiljno, ali sa naše tačke gledišta apsolutno nema potreba za tako velikom koncentracijom vojnika i vojne mašinerije”, poručio je Stano.
U Briselu konstatuju da Ukrajina nikome nije pretnja, a da ”EU niti Zapad nisu učinili ništa da bi se Rusija osećala ugroženo”.
Stano dodaje da su EU i njene članice "jasne i koordinisane u poruci Moskvi da ovakva neisprovocirana, i neopravdana akcija mora da stane", kao i da žele da se angažuju u razgovorima sa Moskvom bez obzira na ruske motive.
Povodom nedavnog sastanka predsednika Putina sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Briselu Stano ocenjuju da svako ima pravo da se sastanke sa svakim ako to radi u interesu jačanja mira, stabilnosti i multilateralnih pravila.
”Zemlje mogu slobodno da razvijaju međusobnu saradnju i bezbednosne aranžmane. To isto važi i u trenutnoj situaciji sa Rusijom i Ukrajinom. Ako odluče da sarađuju za dobrobit globalnog mira i bezbednosti onda nemamo ništa protiv”, zaključio je Stano.