Vesti
Svet
Libijski premijer preživeo pokušaj atentata, Fati Bašaga ga zamenjuje?
10.02.2022. 20:00
Izvor: RTV
Libijski premijer preživeo pokušaj atentata, Fati Bašaga ga zamenjuje?
TRIPOLI - Portparol libijskog parlamenta proglasio je danas Fatija Bašagu za novog privremenog premijera nakon povlačenja rivalskog kandidata. Za sada se ne zna da li je parlament glasao ili ne, preneo je Rojters.
Aktuelni privremeni premijer Abdulhamid al-Dbeibah rekao je da ne priznaje pokušaj parlamenta da ga smeni, da njegova vlada nastavlja da radi i da se neće povući.
Dbeibeh je preživeo jutros pokušaj atentata kada je pucano na njegov automobil, izjavio je neimenovani izvor blizak premijeru.
Premijer se vraćao kući kada je na njegov automobil pucano iz drugog vozila koje je pobeglo.
Incident je odmah prosleđen državnom tužilaštu zbog istrage.
Poslanici veruju da se mandat Dbeibehove vlade završio 24. decembra, kada je trebalo da budu održani predsednički izbori.
Dbeibeh je postavljen u martu prošle godine kao čelnik vlade nacionalnog jedinstva (GNU) koja je trebalo da vodi državu do tog glasanja.
Dbeibeha i GNU odobrio je parlament na posebnoj sednici, koja je okupila suparničke frakcije u parlamentu prvi put u nekoliko godina.
Otada strane nisu uspele da se dogovore o pravilima za izbore, pa i onim o legitimnosti Dbeibehove kandidature za predsednika.
Parlament je tokom građanskog rata većinom podržao istočne snage, smatra GNU nevažećim i danas je održao izbore za novog premijera.
Međutim, prelazna vlada i dalje ima podršku Ujedinjenih nacija i zapadnih država koje pozivaju libijske političke institucije da se fokusiraju na organizaciju predsedničkih izbora.