Vesti
Svet
Ukrajinska kriza iz minuta u minut: Donbas i Lugansk proglasili opštu mobilizaciju, Putin dao znak za početak vežbi nuklearnih snaga
19.02.2022. 20:00
Izvor: RTV
Ukrajinska kriza iz minuta u minut: Donbas i Lugansk proglasili opštu mobilizaciju, Putin dao znak za početak vežbi nuklearnih snaga
MOSKVA, VAŠINGTON, LONDON, MINHEN, KIJEV - U Donjecku i Lugansku se nastavlja evakuacija civilnog stanovništva u iščekivanju napada ukrajinskih snaga. S druge strane Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas. Ukrajina tvrdi da se Rusija sprema za invaziju što danima najavljuje i predsednik SAD kao i čelnici NATO-a.
18.48 - Tras: Najgori scenario ruske invazije na Ukrajinu mozda iduce nedelje
Ukrajina bi mogla da se suoči sa najgorim scenarijom ruske invazije već naredne sedmice, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
18.27 - Zelenski za novi sastanak svetskih sila i garancije Ukrajini
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se njegova zemlja sprema za mogući napad Rusije i da želi da sazove novi sastanak svetskih sila kako bi se obezbedile bezbednosne garancije za Ukrajinu, jer, kako je naveo, trenutni globalni sistem više ne odgovara svojoj nameni.
18.05 - G7: Još ne vidimo da je Rusija smanjila vojne aktivnosti
Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su danas Rusiju da utiče na smanjenje tenzija oko Ukrajine i poručili da ne vide dokaze da Moskva smanjuje vojne aktivnosti kod ukrajinske granice.
17.37 - Stoltenberg u pismu Lavrovu ponudio dodatne razgovore
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da je uputio pismo šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u kojem je ponudio dodatne razgovore kako bi se ublažila ukrajinska kriza.
17.25 - Donbas: Uhvaćen ukrajinski obaveštajac, otkrio planove Kijeva
Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) privele su agenta ukrajinske obaveštajne službe, koji je otkrio planove Oružanih snaga Ukrajine za nasilno zauzimanje Donbasa, javio je danas "Prvi kanal".
16.00 - Rusija Šalje Nemačkoj dokaze o masovnim grobnicama u Donbasu
Rusija će predati Nemačkoj diplomatskim kanalima specijalnu poruku sa dokazom o masovnim grobnicama u Donbasu, a nakon izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca da su tvrdnje o genocidu u tom regionu smešne, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
14.30 - Ukrajinska vojska: Ruske snage napale sopstvene položaje
Ruske snage upotrebile su teško naoružanje da napadnu sopstvene položaje u blizini sela Pikuzi kod Mariupolja, pokušavajući da prebace krivicu za napad na oružane snage Ukrajine, saopštila je danas Operativno-taktička grupa ukrajinske vojske.
14.15 - Lavrov Le Drijanu: Kijev nagomilava vojne snage
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je danas francuskom kolegi Žan-Iv Le Drijanu u telefonskom razgovoru da Ukrajina nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu i da nastavlja sa oružanim provokacijama, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.
13.15 - Basurin: Ukrajina planira ofanzivu na Donjeck i Lugansk
Zamenik načelnika Narodne milicije u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Eduard Basurin, izjavio je danas da Ukrajina planira ofanzivu i glavni udar na Kramatorsk i Debaljčevo, da bi potom dospela do granice sa Rusijom.
13.00 - Počele vežbe nuklearnih snaga Rusije, lansirane hipersonične rakete Kinžal
Tokom današnjih vojnih manevara, Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije uspešno su lansirale hipersonične aerobalističke rakete Kinžal, sapštiom je Kremlj.
11.54 - Džonson: Jednistvom Zapada protiv ruske invazije na Ukrajinu
Zapadu će biti potrebno velika potvrda jedinstva ako želi da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da izbegne "katastrofalnu" invaziju na Ukrajinu.
11.49 - Šolc: Ruski napad na Ukrajinu bio bi ozbiljna greška
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi ruski napad na Ukrajinu bio "ozbiljna greška sa visokim političkim, ekonomskim i geostrateškim posledicama".
11.39 - Stoltenberg: Rusija traži ono što zna da NATO ne može da ispuni
Moskva se konfrontira NATO zahtevima za koje zna da alijansa ne može da ispuni, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
10.56 - Eksplozija granate u ruskoj pograničnoj oblasti Rostov
U oblasti Rostov u Rusiji danas je eksplodirala granata na lokaciji udaljenoj jedan kilometar od granice sa Ukrajinom, saopšteno je iz nadležnih ruskih službi.
10. 15 - Kremlj: U nedelju telefonski razgovor Putina i Makrona
Predsednik Rusije Vladimir Putin u nedelju bi trebalo da razgovora telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
09.43 - Rostovska oblast: Vanredna situacija zbog priliva izbeglica
U Rostovskoj oblasti u Rusiji od danas je uvedena vanredna situacija zbog priliva izbeglica iz Donbasa, na istoku Ukrajine.
09.30 - U Minhenu se očekuje sastanak Haris-Zelenski
Nakon jučerašnjih razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i liderima tri baltičke zemlje, potpredsednica SAD Kamala Harisis danas bi trebalo da se sastane u Minhenu i sa ukrajinskim predsednikom Volodimrom Zelenskim.
09.09 - Opšta mobilizacija i u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici
Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik potpisao je danas ukaz o opštoj mobilizaciji, javljaju ruske agencije.
8.27 - Ukrajina: 12 kršenja prekida vatre na istoku zemlje
Ukrajinska vojska saopštila je da je od ranih jutarnjih sati zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, ukupno 66 puta u prethodna 24 sata.
8.20 - Moskva spremna da zaštiti Ruse iz samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska
Rusija je spremna da zaštiti svoje građane u samoproglašenim narodnim republikama Donjeckoj i Luganskoj (DNR i LNR) ukoliko su njihovi životi u opasnosti, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.
8.06 - DNR: Ukrajina tokom granatiranja ugrozila vodosnabdevanje
Predstavnici Samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštili su danas da je prilikom ukrajinskog granatiranja oštećena stanica za vodosnabdevanje.
7.47 - Samoproglašena Donjecka Narodna Republika proglasila opštu mobilizaciju
Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin proglasio je jutros opštu mobilizaciju, prenose ruske agencije.
7.29 - Bela kuća otpužila Rusiju za sajber-napade na Ukrajinu
Bela kuća okrivila je Rusiju za ovonedeljne sajber napade usmerene na ukrajinsko ministarstvo odbrane i velike banke i upozorila na mogućnost značajnijih poremećaja u narednim danima.
7.24 - Ostin: Ne verujem da je blef mogućnost ruske invazije na Ukrajnu
Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin izjavio je da mogućnost ruske invazije na Ukrajinu nije blef.
6.49 - Nastavlja se evakuacija iz Donbasa
Evakuacija građana iz samoproglašenih Luganske (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR) u Rostovsku oblast u Rusiji se nastavlja.