Vesti
Svet
EU predstavlja prvi paket sankcija protiv Rusije
22.02.2022. 20:00
Izvor: Danas
EU predstavlja prvi paket sankcija protiv Rusije
Prvi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije zbog priznavanja separatističkih teritorija u Ukrajini biće predstavljen danas popodne u Parizu, najavili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Predloženi paket obuhvata mere protiv onih koji su umešani u „nezakonitu odluku“ i banaka koje finansiraju ruske vojne i druge operacije na teritorijama Donjeck i Luganjsk.
Takođe su predložene mere uperene na sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU u cilju ograničenja finansiranja „eskalacione i agresivne politike“ i mere usmerene na trgovinu dva separatistička regiona sa EU, kako bi „odgovorni jasno osetili ekonomske posledice svojih nezakonitih i agresivnih dela“.
Sankcije će, kako je saopšteno, biti predstavljene posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU koji će početi danas u 16 časova.
Predsednici EK i Evropskog saveta su u zajedničkom saopštenju ocenili da je odluka Moskve da prizna nezavisnost separatističkih teritorija i pošalje vojsku nelegalni i neprihvatljiv potez kojim se krši medunardno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Rusije i dodatno pogoršava kriza.
„Oba predsednika pozdravljaju čvrsto jedinstvo država članica i njihovu odlučnost da snažno i brzo reaguju na nezakonite akcije Rusije u bliskoj saradnji s međunarodnim partnerima“, navodi se u saopštenju.
EU je spremna da kasnije usvoji dodatne mere ukoliko to bude zahtevao dalji razvoj situacije, dodaje se.
Unija će, kako se navodi, nastaviti da podržava Ukrajinu i njen narod.