Vesti
Svet
Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije
02.03.2022. 20:00
Izvor: B92
Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije
Njujork - Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se izražava najdulje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.Rezolucija je usvojena sa 141 glasom za, pet protiv i 35 uzdržanih.
Za rezoluciju o agresiji na Ukrajinu glasala je i Srbija.
Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.
Takođe se izražava se žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.
Poziva se na hitno mirno rešavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska.
Izražava se i žaljenje zbog umešanosti Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.