Vesti
Svet
Generalna skupština UN sutra glasa o isključenju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava
07.04.2022. 02:00
Izvor: Politika
Generalna skupština UN sutra glasa o isključenju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava
Generalna skupština UN glasaće sutra o zahtevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu, saopšteno je u UN-u.
Da bi Rusija bila suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava, sa sedištem u Ženevi, potrebna je dvotrećinska većina. Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN pozvane su na glasanje za ili protiv, pošto se uzdržani neće uzimati u obzir.
Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild ocenila je da Rusija ne treba da bude u Savetu UN za ljudska prava jer bi mogla da to telo koristi kao propagandno oruđe da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.„Svakodnevno vidimo izveštaje o njenoj (ruskoj) nezainteresovanosti za ljudska prava. Učešće Rusije u Savetu UN za ljudska prava je farsa. To šteti kredibilitetu Saveta i UN-a u celini”, dodala je ambasadorka, prenosi Beta.
SAD i Velika Britanija koja je podržala američki stav o suspenziji Rusije, uverene su da će dobiti dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini UN.
U tekstu rezolucije SAD, o kojoj će biti glasanje, navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Savetu UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.
Savet za ljudska prava je glavni forum UN odgovoran za promociju te oblasti. Savet je osnovan 2006. godine i ima 47 država članica koje bira Generalna skupština UN.
Pored promovisanja ljudskih prava, Savet ima misiju da redovno preispituje situaciju o ljudskim pravima u zemljama članicama UN. I Ukrajina i Rusija su članice Saveta.