Vesti
Svet
Uživo Rusima ističe rok; Teške borbe oko stadiona; Rusi osvojili Lisičansk - Ukrajinci priznali poraz
02.07.2022. 20:00
Izvor: RTV
Uživo Rusima ističe rok; Teške borbe oko stadiona; Rusi osvojili Lisičansk - Ukrajinci priznali poraz
Danas je sto dvadeset i deveti dan ruske invazije na Ukrajinu.
Ukrajinski operater nuklearne elektrane saopštio je da je ponovo uspostavio vezu sa sistemima za nadzor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koju su zauzele ruske snage.
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nadzorni organ UN za atomsku energiju, saopštila je da želi hitno da izvrši inspekciju elektrane na jugu Ukrajine, ali ukrajinske vlasti se protive svakoj takvoj poseti dok je ona pod kontrolom ruskih snaga, preneo je Rojters.To je bio drugi put da je izgubljena komunikacija sa postrojenjem, koje se sastoji od šest reaktora. Ukrajinska državna agencija Energoatom saopštila je na svom Telegram kanalu da je uspostavila vezu sopstvenim naporima.
Veza je, kako je navedeno, izgubljena jer su ruske trupe presekle veze svih ukrajinskih mobilnih operatera Energodaru, uključujući Vodafon, sa kojim IAEA ima ugovor za prenos podataka. Svi obavezni podaci o praćenju se prenose i IAEA je potvrdila prijem, saopštio je Energoatom.Zapadna Evropa je prvo odgajila čudovište zvano nacistička Nemačka, a sada gaji novo u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na svečanom sastanku uoči Dana nezavisnosti Belorusije.
"Kao što je bilo u prošlom veku, iza svih tih procesa stoji ista ona civilizovana zapadna Evropa koja je prvo podigla čudovište zvano nacistička Nemačka, a zatim se, da bi preživela, bacila u zagrljaj onima čiji je poraz ranije priželjkivala", rekao je Lukašenko, javila je BelTA.
Prema njegovim rečima, istorija se ponavlja, preneo je TAS S.
"U Ukrajini se odgaja čudovište", kazao je on i dodao da postoje pokušaji da se od Belorusa stvori imidž protivnika.Sutra ističe rok za odlazak 70 ruskih diplomata iz Bugarske.
Odluku o njihovom proterivanju donela je vlada smenjenog premijera Kirila Petkova, zbog, kako je ranije saopšteno, sumnje da su se bavili špijunažom.
Moskva je najavila recipročne mere, a prva je bila zatvaranje ruske Ambasade u Sofiji, preneli su bugarski mediji.
Ovo je rekordan broj ruskih diplomata koji su proterani iz jedne evropske zemlje.Proruski separatisti na istoku Ukrajine, koje podržava Moskva saopštitli su da su "potpuno" okružili Lisičansk, no Kijev te informacije demantuje i tvrdi da još uvek "kontroliše" grad. Ranije je predstavnik separatističke vojske u Luhansku, Andrej Maročko, objavio da su "narodna milicija Luganska i snage ruske vojske zauzele poslednje strateške visove te možemo potvrditi da je Lisičansk u potpunom okruženju".
Vitalij Kisiljev, takođe predstavnik separatista, je precizirao da da se sada vode borbe kod stadiona Šahtar, u blizini samog središta grada koji je pre rata imao 100.000 stanovnika. Lisičansk je posednji veći grad u području Luhanska koji Ukrajinci, kako tvrde, drže pod kontrolom. Prošle nedelje je pao susedni grad Severodoneck, nakon što su se ukrajinske snage povukle. Zauzimanje Lisičanska bi ruskoj vojsci omogućilo napredovanje prema Slovjansku i Krematorsku, dva ostala velika grada u industrijskom područjuUdruženje evropskih državnih poštanskih operatera PostEvropa (PostEurop) saopštilo je danas da je suspendovalo članstvo pošti Rusije i Belorusije.
Odluku je doneo upravni odbor, uzimajući u obzir situaciju u Ukrajini „i kao rezultat zahteva velikog broja članova PostEvrope“, prenosi Interfaks.
Prema odluci, privremena suspenzija članstva Pošte Rusije i Belpošte važi do Generalne skupštine udruženja, koja je zakazana za 5. oktobar.
Na Generalnoj skupštini će „biti doneta odluka o eventualnom preispitivanju obustave aktivnosti dve navedene članice PostEvrope“, istaklo je to udruženje.Kadirov je na svom Telegram kanalu podelio video sa naslovom "Lisičansk je naš", a uz to podelio je i poznate detalje.
Posebno je zanimljivo to što je Kadirov samo sat vremena ranije najavio napad i opkoljavanje ovog grada, a veoma brzo je saopštio i da je ruska vojska ušla u centar.Separatisti koji imaju podršku ruske vojske danas su "potpuno" opkolili Lisičansk, na istoku Ukrajine, javila je agencija TASS.
Danas su narodna milicija Luganska (vojska separatista) i ruske oružane snage zauzele poslednja strateške uporišta, rekao je predstavnik Luganske separatističke vojske Andrej Maročko.
On je rekao da se sa zauzetih položaja vidi da je Lisičansk potpuno opkoljen. Lisičansk je poslednji veći grad u regionu Luganske oblasti pod kontrolom ukrajinske vojske.Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuk porastao je danas na 21.
Gradonačelnik Kremenčuka Vitalij Maleckij saopštio je da je u napadu poginula najmanje 21 osoba, a da se jedna još uvek vodi kao nestala.Ukrajina i dalje planira da napadne najduži most u Evropi koji povezuje Krim sa ruskim Krasnodarskim krajem, rekao je Aleksej Arestovič, glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
U petak su se pojavili alarmantni izveštaji o velikim perjanicama dima koji je dolazio iz oblasti u blizini Krimskog mosta, takođe poznatog kao Kerčki most. Međutim, krimske vlasti su kasnije navele da nema razloga za paniku, objašnjavajući da ruska policija održava vežbe u blizini jednog od delova 19 kilometara dugačke strukture.
Na pitanje o tim vežbama tokom intervjua sa aktivistom Markom Fejginom na Jutjubu, Arestovič je rekao da su vlasti "bile u pravu što su se pripremale".Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski avion Mikojan MiG-29 u blizini naselja Javkino, u oblasti Nikolajeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
"Osim toga, oboreno je 19 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini naselja Voskresenovka, Glinskoje, Pitomnik, Žovtnevoje, Rubežnoje i Petrovka u oblasti Harkov, naselja Rabotino i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, naselja Petrovskoje, Popasnaja i Kremenaja u Luganskoj Narodnoj Republici, kao i kod Snježnog, Visokog, Jasinovate, Donjecka, Makejevke, Dokučajevska i Komsomolskog u Donjeckoj Narodnoj Republici", precizirao je on, preneo je TAS S.
Konašenkov je dodao da su četiri rakete presretnute u DNR i Hersonskoj oblasti.Stotine projektila ispaljeno je juče na oblast Sumi na severoistoku Ukrajine, rekao je šef tamošnje lokalne administracije.
Najmanje tri kuće su uništene, a neke su srušene.Ramzan Kadirov je najavio potpuno opkoljavanje Lisičanska
Kako je primetio šef Čečenije, uskoro će početi sveobuhvatni napad na grad.
Informaciju o okruženju potvrdio je predstavnik narodne milicije LNR. On je dodao da je grupacija Oružanih snaga Ukrajine lišena mogućnosti da napusti grad.
Jedinice savezničkih snaga nalaze se u centru Lisičanska, rekao je Ramzan KadirovRuske snage napadaju grad Lisičansk i njegovu okolinu u pokušaju da zauzmu poslednje uporište otpora na istoku Ukrajine, provinciju Lugansk, rekao je guverner Sergej Hajdaj.
Ukrajinski borci su nedeljama pokušavali da brane grad i spreče da padne u ruke Rusije, kao što je bio slučaj sa susednim Severodonjeckom.
Amerikanci, sa druge strane tvrde da Rusima nedostaju vojnici za borbu u Hersonu.Ruske trupe su precizno navođenim oružjem uništile tri skladišta municije u dva okruga Zaporoške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.U ratu u Rusiji od 24. februara u Ukrajini je poginulo najmanje 344 dece, 640 je ranjeno, navode tužioci.
Očekuje se da će cifre biti veće jer ne uključuju žrtve dece u područjima u kojima su neprijateljstva u toku i na okupiranim područjima.Ukrajinske oružane snage tvrde da je u petak ubijeno još 120 ruskih vojnika, čime je ukupan broj žrtava procenjen na 35.870. Ovo je brojka koja je veća od one koju su objavile Rusi i zapadne agencije.
Ukrajina tvrdi da je uništila 1.582 ruska tenka od početka rata.Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov izvršio je proveru ruskih jedinica koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.
"General armije Valerij Gerasimov saslušao je izveštaje komandanata o upotrebi trupa u izvršavanju zadataka specijalne vojne operacije, kao i drugih zvaničnika po pitanjima borbene podrške dejstvima ruskih jedinica na različitim pravcima“, navelo je rusko Ministarstvo, prenosi RIA Novosti.
Gerasimov je na komandnim mestima posebnu pažnju posvetio pitanjima upotrebe u toku borbenih dejstava automatizovanih sistema kontrole u cilju jačanja udarnih mogućnosti jedinica različitih rodova.Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah saopštio je jutros da su u jučerašnjem bombardovanju tog grada na istoku Ukrajine kasetnim bombama poginule četiri osobe, a sedam povređeno.
Ljah je na Fejsbuku napisao da je najveći broj poginulih i ranjenih u napadu ruskih snaga bio na ulici i apelovao na gradjane da ne izlaze bez potrebe, prenosi Interfaks Ukrajina.Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice britanskih plaćenika, po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.
Istražitelji DNR optužili su dvojicu britanskih državljana Dilana Hilija i Endrjua Hila, zarobljene u fabrici Iljiča u Marijupolju i u Nikolajevskoj oblasti, da su učestvovali u neprijateljskim dejstvima u Ukrajini kao plaćenici, izjavio je u petak za TAS S izvor u policiji DNR, dodajući da oni odbijaju da svedoče.
U toku je istražna operacija, istražitelji traže dokaze o zločinima koje su počinili Britanci jer ne žele da svedoče i odbijaju da sarađuju, rekao je izvor.Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara. Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade.
Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra, prenosi AP. Ovo je 14. paket vojnog naoružanja i opreme koji Pentagon šalje Ukrajini od avgusta 2021. godine. Ukupno, SAD su poslale Ukrajini pomoć u naoružanju i vojnoj obuci u vrednosti od 8,8 milijardi dolara.Snažne eksplozije potresle su rano jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, samo dan nakon što su ukrajinske vlasti potvrdile da je najmanje 21 osoba poginula u ruskom napadu na civilne objekte u blizini crnomorske luke Odese.
Sirene za vazdušni napad oglasile su se pre eksplozija širom Nikolajevske oblasti, koji se graniči sa važnom ukrajinskom lukom Odesom, navodi britanska agencija.
"U gradu su snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!" napisao je na Telegramu gradonačelnik Nikolajeva. Još nije poznato šta je uzrok ovih eksplozija, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi ovaj izveštaj.
Dan ranije potvrđeno je da je 21 osoba poginula nakon što su ruski projektili pogodili zgradu u blizini luke u Odesi.