Vesti
Svet
SAD šalju visokog predstavnika u Kinu radi otopljavanja odnosa
11.12.2022. 20:00
Izvor: Politika
SAD šalju visokog predstavnika u Kinu radi otopljavanja odnosa
Vašigton – Američka vlada poslaće prvu delegaciju na visokom nivou u Kinu od kada su predsednici dve zemlje Džozef Bajden i Si Đinping obećali u Baliju prošlog meseca da će raditi na otopljavanju odnosa.
Pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Danijel Kritenbrink uz glavnu direktorku Saveta za nacionalnu bezbednost za Kinu i Tajvan Loru Rozenberg boraviće u Kini od 11. do 14. decembra, najavio je Državni sekretarijat SAD, prenosi Beta.
Oni će posetiti Kinu, Južnu Koreju i Japan. U Kini Kritenbrinkova misija će biti početak ispunjavanja obećanja koje je Bajden dao posle sastanka sa Si Đinpingom na margini samita G20 u Baliju sredinom novembra.
Dvojica vođa tada su obećali da će nastaviti da na odgovoran način vode konkurenciju njihove dve zemlje, i da ispitaju potencijalne prostore za saradnju, naveo je Stejt department.
Bajden i Si Đinping takođe su razgovarali o nedavnim pitanjima neslaganja kao što je budućnost Tajvana, američke restrikcije na uvoz kineskih tehnoloških proizvoda ili kinesko ispoljavanje uticaja širom sveta.
Danijel Kritenbrink će takođe pripremiti posetu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena predviđenu početkom 2023, što će biti prva poseta nekog istaknutog američkog diplomate Kini u protekle četiri godine.