Vesti
Svet
Bajden je rekao ne ali, Makron ne isključuje slanje aviona Ukrajini
31.01.2023. 20:00
Izvor: Politika
Bajden je rekao ne ali, Makron ne isključuje slanje aviona Ukrajini
Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Režnjikov trebao bi danas u Parizu da se sastane sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Tom prilikom biće reči o zahtevu Kijeva da dobije borbene avione. U NATO savezu u toku je žučna rasprava o tome treba li Ukrajini obezbediti čak i borbene avione. Prošle nedelje je doneta odluka o slanju tenkova.
Inače, američki predsednik Džo Bajden juče je rekao da Amerika neće poslati avione F-16. Tačnije, kada su ga novinari u Beloj kući pitali u hoće li Sjedinjene Američke Države Ukrajini obezbediti F-16, on je novinarima rekao „ne”.Kijev već duže vreme traži zapadne borbene avione. Bilo je reči o isporuci aviona tipa F-16, koji pojedine NATO zemlje upravo povlače iz upotrebe. Tokom narednih nekoliko godina, samo Amerika će penzionisati više stotina letelica tog tipa.
Nakon vesti o Bajdenovom protivljenju, Makron je novinarima rekao da „po definiciji ništa nije isključeno” kada je reč o vojnoj pomoći Ukrajini. On je tom prilikom objasnio da takav potez ( isporuka aviona) zavisi od više uslova. Najviše zbog bojazni od eskalacije sukoba. Suština je u tome kako da se donatori aviona obezbede da letelice neće ući u ruski vazdušni prostor.
Poljaci koji su prema Rusiji zauzeli izuzetno neprijateljski stav, načelno su podržali ideju o slanju aviona. Pre nego što je Bajden jasno stavio tačku na tu priču, poljski premijer Mateš Marovjecki je poručio da će odluka o eventualnoj isporuci aviona biti doneta „u potpunoj koordinaciji sa zemljama NATO-a”.Poljska ima tri eskadrile aviona tipa F-16. Njima su trebalo da se pridruže letelice istog tipa - u zamenu za celokupnu poljsku flotu aviona MIG-29. Ti MIG-ovi su bili namenjeni Ukrajini, ali posao nije realizovan.
Kako bi Francuska mogla da pomogne u jačanju ukrajinskog vazduhoplovstva nije poznato. Ona ne koristi avione tipa F-16.