Vesti
Svet
Blinken odlaže posetu Kini posle incidenta sa balonom
03.02.2023. 20:00
Izvor: Politika
Blinken odlaže posetu Kini posle incidenta sa balonom
VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken odložiće posetu Kini nakon što je otkriven kineski špijunski balon koji je leteo iznad kontinentalnog dela SAD, javljaju danas mediji.
Blinken nije želeo da balon dominira njegovim sastancima sa kineskim zvaničnicima, javio je Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, preneo je Rojters.Blumberg njuz je, takođe, javio da će poseta biti odložena. Kina je ranije danas izrazila žaljenje što je njen balon koji leti iznad SAD namenjen za civilne meteorološke i druge naučne svrhe zalutao u američki vazdušni prostor nakon odstupanja od planiranog kursa.
Kineski balon za nadgledanje na velikim visinama, koji je leteo iznad kontinentalnog dela SAD, ušao je u američki vazdušni prostor zbog više sile, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, potvrđujući da je balon iz Kine, preneo je Si-En-En.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će nastaviti da održava komunikaciju sa SAD da bi se adekvatno rešila neočekivana situacija izazvana, kako se navodi, višom silom.Peking je na taj način demantovao navode Vašingtona da je balon snimljen iznad američke države Montane, na zapadu SAD, bio špijunski. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning Kina izjavila je da Peking prati izveštaje i pisanje medija o navodnom kineskom špijunskom balonu koji je primećen u vazdušnom prostoru SAD i pozvala na smirenost.
„Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, kao što sam upravo pomenula, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo”, rekla je Mao na redovnoj konferenciji za medije, preneo je AP.
Mao je dodala da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka.Neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta izjavio je da će Blinken putovati u Kinu „kada uslovi to dozvole”.
Kako navodi Rojters, Kina je ranije izrazila žaljenje što je „civilno” vazdušno plovilo zalutalo na teritoriju SAD nakon što je skrenulo s kursa, što je izazvalo tenzije u odnosima SAD i Kine.„Primetili smo tu izjavu Narodne Republike Kine, ali prisustvo balona u našem vazdušnom prostoru je jasno kršenje našeg suvereniteta, kao i međunarodnog prava, i neprihvatljivo je da se to dogodilo” rekao je zvaničnik.
On je rekao i da je nakon konsultacija sa „međuagencijskim partnerima, kao i sa Kongresom”, zaključeno da u ovom trenutku nema pravih uslova da sekretar Blinken putuje u Kinu, prenosi Tanjug.