Vesti
Svet
Predstavnici Amerike, Japana i Južne Koreje razgovarali o Severnoj Koreji i Tajvanu
15.06.2023. 20:00
Izvor: Politika
Predstavnici Amerike, Japana i Južne Koreje razgovarali o Severnoj Koreji i Tajvanu
Vašington – Savetnici za nacionalnu bezbednost SAD, Japana i Južne Koreje razgovarali su o navodnim provokacijama Pjongjanga, kao i o održavanju stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i koordinaciji oko Istočnokineskog i Južnokineskog mora, saopšteno je danas iz Bele kuće.
Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven je sa kolegama iz Japana i Južne Korje razgovarao o severnokorejskim „nezakonitim nuklearnim i raketnim programima i najnovijim provokacijama i identifikovao sledeće korake zajedničke saradnje” navodi se u saopštenju.
Saopštenje je usledilo neposredno pre nego što je vojska Južne Koreje saopštila da je Pjongjang lansirao balističku raketu, nakon što je Severna Koreja ranije izrazila protest protiv vojnih vežbi koje je Južna Koreja izvela sa SAD, preneo je Rojters.
„Naše trilateralno partnerstvo je sada jače i ima više potencijala nego ikada ranije”, navodi se u saopštenju Bele kuće, preneo je Tanjug.
Pored toga, Salivan je sa generalnim sekretarom za nacionalnu bezbednost Japana Akibom Takeom i direktorom Kancelarije za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čo Tae-Jonom „razgovarao o mogućnostima za koordinaciju u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru i naglasio važnost održavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu”.