Vesti
Svet
Si Đinping: Dobro je što su Kina i SAD postigle dogovore po određenim pitanjima
19.06.2023. 20:00
Izvor: Politika
Si Đinping: Dobro je što su Kina i SAD postigle dogovore po određenim pitanjima
Peking – Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas povodom susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je „veoma dobro” da su dve strane načinile određeni napredak i postigle dogovore po određenim pitanjima”.
Međutim, kako je preneo Bi-Bi-Si, on nije objasnio o čemu je reč, pa nije jasno na šta je konkretno mislio.
Ovo je objavljeno u dvominutnom videu sa sastanka, koji su objavili kineski državni međi.
Jedini dogovori koji su dosad objavljeni tokom Blinkenove posete Pekingu su planovi da kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang otputuje u SAD, kao i da će biti više letova i kulturne razmene između dve države.
Si je, takođe, opisao Blinkenove jučerašnje susrete sa vodećim kineskim zvaničnicima iz ministarstva spoljnih poslova, Vang Jijem i Ćinom „iskrenim i dubokim”.
Kineski predsednik je rekao da se nada da će Blinken pružiti „pozitivniji doprinos” stabilizaciji odnosa Kine i SAD.
„Odnosi dve države treba da budu bazirani na obostranom poštovanju i iskrenosti. Nadam se da ćete, gospodine Blinken, tokom posete dati pozitivniji doprinos u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa”, istakao je Si Đinping, prenosi Tanjug.
Blinken se još nije oglasio.
Zasad se pojavio snimak sastanka Sija i Blinkena u Velikoj narodnoj sali u Pekingu.
„Kineska strana je jasno predstavila svoju poziciju i dve strane su se dogovorile da slede zajedničko razumevanje koje smo predsednik Bajden i ja postigli na Baliju”, rekao je Si, aludirajući se na sastanak sa samita G20 prošlog novembra.
U međuvremenu, sastanak Blinkena i Sija završen je.