Vesti
Svet
Francuski brod sa podvodnim robotom stigao u zonu potrage za nestalom podmornicom
22.06.2023. 20:00
Izvor: Politika
Francuski brod sa podvodnim robotom stigao u zonu potrage za nestalom podmornicom
VAŠINGTON – Francuski brod koji prevozi podvodni robot Viktor 6000, stigao je u zonu Atlantika gde je u toku potraga za nestalom turističkom podmornicom „Titan”, saopštio je danas državni francuski Ifemer institut za istraživanje okeana, koji upravlja robotom.
Obalska straža SAD ranije je iznela procenu da danas u 13.18 časova podmornica ostaje bez kiseonika, ali Skaj njuz podseća kako je tačna situacija na brodu nepoznata, a stručnjaci kažu da su predviđanja o zalihama kiseonika neprecizna. Procenjeno je da je „Titan” imao zalihe kiseonika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje.
Ifemer institut je naveo da istraživački brod „Atalante” prvo koristi eho-sondu da precizno mapira morsko dno kako bi zatim potraga robota mogla da bude više ciljana, objavili su Gardijan i Rojters. Britanija je poslala podmorničara da učestvuje u potrazi podmornice „Titan”, izjavio je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka. Portparol je rekao novinarima da je avion prevezao i specijalizovanu opremu iz Velike Britanije da pomogne u potrazi. Trka sa vremenom u pronalaženju podmornice, koja je nestala na putu do ostataka broda „Titanik”, ušla je u novu fazu, pošto u podmornici nestaje kiseonika.Prema pisanju Asošijeted presa, spasioci su dovezli još brodova i plovila na mesto nestanka, nadajući se da bi podvodni zvuci koje su otkrili drugi dan zaredom mogli da pomognu u sužavanju potrage. Međutim, navodi agencija, čak i oni koji su bili optimistični sada upozoravaju na mnoge preostale prepreke - utvrđivanje lokacije podmornice, stizanje do nje spasilačkom opremom, njeno izvlačenje na površinu, i to sve pre nego što ponestanu zalihe kiseonika i pod pretpostavkom da je podmornica još netaknuta. Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme. Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi danonoćno u pokušaju da pronađe nestalu podmornicu sa pet ljudi u njoj, ali do sada napori u potrazi nisu dali rezultate, prenosi Tanjug.