Vesti
Svet
Prigožin pristao da prekine pobunu protiv vrha Rusije posle posredovanja Lukašenka
24.06.2023. 20:00
Izvor: Danas
Prigožin pristao da prekine pobunu protiv vrha Rusije posle posredovanja Lukašenka
Ruska paravojna grupa Vagner pristala je da prekine pobunu protiv vlasti Rusije i vratiće se na front u Ukrajini kako bi izbegla neizbežno krvoproliće, izjavio je danas njen lider Jevgenij Prigožin.
Prigožin je večeras na društvenim mrežama objavio glasovnu poruku, navodeći da su njegovi plaćenici „za 24 časa prešli 200 kilometara do Moskve“, prenosi Fajnenšel tajms.
„Za to vreme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca. Sada je došao trenutak u kojem krv može da bude prolivena. Stoga, shvatajući da imamo odgovornost za činjenicu da će ruska krv biti prolivena, okrećemo naš konvoj i vraćamo se u naše kampove, prema planu“, naveo je Prigožin.
Kremlj za sada nije potvrdio da je pristao da pusti Prigožinove snage da se povuku.
Nedugo pre objave Prigožina, vlasti Belorusije su saopštile da je lider te zemlje Aleksandar Lukašenko ubedio vođu ruskih plaćenika da zaustave napredovanje ka Moskvi.
Lukašenkov kabinet je saopštio da je on proveo „ceo dan“ u pregovorima sa Prigožinom, nakon što se „dogovorio o zajedničkim akcijama“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i „dodatno razjasnio situaciju putem sopstvenih kanala“.
U saopštenju se navodi da je Prigožin prihvatio Lukašenkov zahtev da zaustavi kretanje svojih naoružanih plaćenika na ruskoj teritoriji i da preduzme dalje korake za deeskalaciju situacije.
„U ovom trenutku postoji apsolutno povoljan i prihvatljiv način da se situacija smiri za (pregovaračkim) stolom, uz bezbednosne garancije za borce grupe Vagner“, naveo je Lukašenkov kabinet.
Prigožin je juče pozvao na oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, a njegove trupe su jutros ušle u komandu ruske vojske u gradu Rostov na Donu, koja je glavni centar za napade na Ukrajinu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je potom da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih. Prigožin je odbacio optužbe Putina da izdaje Rusiju i naveo da se njegovi borci neće predati jer ne žele da zemlja „nastavi da živi u korupciji, prevari i birokratiji“.