Vesti
Svet
Kanada: Izvučeni ostaci podmornice Titan
28.06.2023. 20:00
Izvor: RTV
Kanada: Izvučeni ostaci podmornice Titan
Sent Džons - Ostaci olupine podmornice Titan, u čijoj imploziji je poginulo svih pet putnika, izvučeni su danas na obalu, 10 dana nakon nesreće.
Kako prenosi Dejli Mejl, na obalu kanadskog grada Sent Džona, izvučeni su komadi metala, kablovi i druge krhotine, koji su zatim prekriveni zaštitnim ciradama, utovareni na kamione i odvezeni na dalje procene i ispitivanja.
Zvaničnici su otkrili područje na okeanskom dnu sa ostacima podmornice, na oko četiri kilometra ispod površine okeana, oko 500 metara udaljenosti od ostataka Titanika, ka kojem su se putnici podmornice uputili.
Dejli Mejl podseća da su nakon komplikovane misije potrage i spasavanja, ostaci podmornice otkriveni prošle sedmice, kada je saopšteno da je kapsula pretrpela ''katastrofalnu imploziju'', izazvavši tako smrt svih petoro putnika.
Kako se navodi, stručnjaci su u više navrata ukazivali na bezbednosne mane podmornice i isticali da plovilo nije pogodno za ogromne dubine do kojih je putovalo, kao i da trup od karbonskih vlakana nije pogodan za tu namenu.