Vesti
Svet
Toplotni talas "Kerber" zahvatio velike delove Evrope
13.07.2023. 20:00
Izvor: RTS
Toplotni talas "Kerber" zahvatio velike delove Evrope
Talas veoma visokih temperatura zahvatio je delove južne Evrope i severozapadne Afrike, sa potencijalom da obori rekordne temperature u narednim danima.
Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u delovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske, prenosi Bi-Bi-Si.
U Italiji bi temperature mogle da dostignu 49 stepeni, a crveni meteo-alarm je na snazi u deset gradova, uključujući Firencu i Rim.
Lokalni mediji su objavili da je ove nedelje 44-godišnjak, koji je farbao pešački prelaz u blizini Milana, kolabirao usled vrućine, nakon čega je prebačen u bolnicu gde je preminuo.
Nekoliko turista već je izgubilo svest zbog visokih temperatura, uključujući Britanca ispred Koloseuma u Rimu.
Toplotni talas "Kerber", nazvan po mitskom troglavom čudovištu koje čuva ulaz u podzemni svet, doneće ekstremne uslove u narednih nekoliko dana.
Procenjuje se da će temperature dostići vrhunac u petak, ali vrućine će se nastaviti i tokom vikenda.
U Pragu se u subotu očekuje 36 stepeni Celzijusa, što je znatno više od julskog proseka od 24 stepena.
Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabeležena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija u avgustu 2021. godine.
Prošle godine je više od 61.000 ljudi umrlo usled letnjih toplotnih talasa širom Evrope, navodi se u studiji koju je nedavno objavio časopis Nature Medicine.