Vesti
Svet
SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom
20.07.2023. 20:00
Izvor: RTV
SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom
VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije, za skoro 120 pojedinaca i kompanija, sa ciljem da blokiraju Rusiji pristup proizvodima koji su joj potrebni za rat protiv Ukrajine, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija.
"Ove mere predstavljaju još jedan korak u našim naporima da ograničimo vojne sposobnosti Rusije, njen pristup vojnim zalihama i njene ekonomske kapacitete", poručio je zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo.U saopštenju američkog ministarstva se navodi da je cilj novih mera da se spreči pristup Rusije proizvodima koji su joj potrebni za njene vojne i ratne napore, kao i da se smanje prihodi Rusije od metalnog i rudarskog sektora. Istovremeno, cilj je da se potkopaju energetski kapaciteti Moskve, kao i da joj se oteža pristup međunarodnom finansijskom sistemu.
Na listi sankcionisanih našli su se jedan Rus i jedan državljanin Severne Koreje zbog navodne povezanosti sa šefom paravojne grupe "Vagner" Jevgenijem Prigožinom.
Pored toga, restriktivne mere su uvedene protiv šest zamenika ruskih ministara, zamenika direktora FSB-a i guvernera Smolenske oblasti.
Na udaru sankcija su i kompanije koje Rusija navodno koristi za uvoz elektronike i tehnologije stranog porekla.
Pored toga, mere su uvedene protiv onih koji pomažu Moskvi da izbegne sankcije koje su joj već uvedene, a restriktivne mere su uvedene i protiv uvoznika robe dvostruke namene iz Rusije, kao i protiv ruskih fabrika municije i visokotehnološke industrije koje podržavaju ruski odbrambeni sektor.
Među sankcionisanim kompanijama su dve privatne ruske vojne kompanije, uključujući "Ohranu", koje su u vlasništvu energetskog giganta Gasprom.
Kompanije koje su sankcionisane uglavnom imaju sedište u Kirgistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali na listi se našla i kompanija "MCI Trading" sa sedištem u Beogradu, koja je, kako se tvrdi, "pomogla ruskoj firmi AK Microteć da nabavi visokotehnološku opremu iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka".
Iz američkog ministarstva finansija navode da će, kao rezultat ove akcije, sva imovina sankcionisanih lica i kompanija u SAD biti zamrznuta.