Vesti
Svet
Vlasti u Nemačkoj povukle uzbunu zbog lavice, nisu pronašle dokaze da ona postoji
21.07.2023. 20:00
Izvor: Danas
Vlasti u Nemačkoj povukle uzbunu zbog lavice, nisu pronašle dokaze da ona postoji
Vlasti su danas objavile da „ne postoji akutna opasnost“ za stanovnike šire periferije Berlina gde je primećena potencijalno opasna životinja, rekavši da više ne veruju da je reč o odbegloj lavici.
Potraga nije pokazala tragove takve životinje, a stručnjaci koji su analizirali snimak zaključili su da je možda u pitanju bila divlja svinja.
Policija je prvo upozorena na životinju nedaleko od gradskih granica Berlina u sredu oko ponoći, kada su ljudi prijavili nešto što je izgledalo kao velika mačka koja juri divlju svinju.
Policija je prvobitno zaključila da je u pitanju lavica. Ali životine se pokazala neuhvatljivom tokom pretrage u ravnoj, šumovitoj oblasti na granici između Berlina i okolne države Brandenburg. Danas je policija pronašla samo porodicu divljih svinja.
Policija je danas temeljito pročešljala šumu i nije pronašla nikakve dokaze o postojanju lavice, ili bilo kakve divlje životinje osim divljih svinja koje su uobičajene u ovoj oblasti, rekao je novinarima gradonačelnik Klajnmahnova Mihael Grubert.
Zvaničnici su takođe pozvali stručnjake da analiziraju snimak i dva stručnjaka su nezavisno jedan od drugog zaključila da „ovo nije lavica ili slična divlja životinja“ i da to stvorenje „više liči na divlju svinju“, rekao je Grubert.
„Vratićemo se uobičajenom programu budnosti i mislimo da nema akutne opasnosti za Klajnmahnov ili za jug Berlina“, rekao je gradonačelnik.
Grubert je branio 36-časovnu akciju, u kojoj su korišćeni helikopteri, dronovi i infracrvene kamere i učestvovali veterinari i lovci, kao „primerenu“.