Vesti
Svet
Putin se sprema za još veći rat
31.07.2023. 20:00
Izvor: Politika
Putin se sprema za još veći rat
Ruski predsednik Vladimir Putin ne traži način da izađe iz rata u Ukrajini, već se priprema za još veći, ocenio je danas Fajnenšel tajms.
U svojoj opširnoj analizi trenutne situacije u Kremlju, list navodi da je razumljivo da mnogi u Ukrajini i na Zapadu žele da veruju da je ruski predsednik sateran u ćošak, pošto ukrajinska vojska postupno ponovno osvaja teritorije koje su okupirali Rusi i pokazala se sposobnom za udar duboko u neprijateljskoj teritoriji, čak i na sam Kremlj.U Moskvi, međutim, kako se navodi, veruju da mogu da priušte dugotrajan rat, najpre zbog činjenice da ruska privreda beleži rast uprkos sankcijama, a zahvaljujući vojnim fabrikama koje rade bez prestanka, neočekivanoj dobiti od energenata prošle godine i prilagodljivosti izvoznika robe.
U analizi se navodi da ruski predsednik računa na to da Rusija može mobilisati tri do četiri puta više vojnika od Ukrajine, što je, prema oceni FT-a, najverovatnije svrha novousvojenog zakona kojim je starosna granica za služenje vojnog roka podignuta sa 27 na 30 godina. Zakonom je uvedena i mera da se poziv za služenje vojske može dobiti i elektronskim putem, kao i da će ruske granice odmah biti zatvorene kako bi se sprečio masovni egzodus vojno sposobnih muškaraca poput onog od prošle jeseni.
Fajnenšel tajms navodi da Moskva paralelno guši ukrajinsku ekonomiju, pa da iz tog razloga, ne samo da je izašla iz sporazuma o izvozu žita Crnim morem već je i bombardovala ukrajinske luke poput Odese, a ista logika važi i za ruske vazušne napade, gde je cilj da se ukrajinski gradovi učine nenastanjivim i da se spreči obnova.Kremlj se nada da će brza obnova ruske vojske i postupno desetkovanje ukrajinske privrede i oružanih snaga rezultirati rastućom frustracijom Zapada i smanjenjem materijalne potpore Kijevu, navodi portal.
Kako bi ubrzala ovaj proces i slomila volju Zapada, Moskva koristi pretnje eskalacijom, uključujući širenje sukoba prema teritoriji zemalja članica NATO-a preko Belorusije i to uz pomoć vojnika jedinice ''Vagner'' koji su smešteni u toj zemlji.
U zaključku analize navodi se da je Putin napravio mnogo ''kobnih grešaka'', ali da sve dok je on na čelu Rusije, Moskva će koristiti svoje velike resurse u ratu u Ukrajini.