Vesti
Svet
Ko je Džek Smit, tužilac koji može da pošalje Trampa u zatvor pre nego što stigne do Bele kuće
02.08.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ko je Džek Smit, tužilac koji može da pošalje Trampa u zatvor pre nego što stigne do Bele kuće
Specijalni tužilac Džek Smit podigao je optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa prema kojoj se tereti da je pokušao da poništi rezultate izbora koje je dobio Džo Bajden 2020. godine. Tramp je optužen da je svojim protivustavnim i antidržavnim delovanjem doveo do upada u Kapitol 6. januara 2021. godine.
Optužnica se sastoji iz četiri tačke u kojima se Tramp optužuje za zaveru za prevaru Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja službenog postupka prenosa vlasti, ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD. U optužnici se dodaje da je Tramp imao i šest saučesnika, ali nisu navedena njihova imena.
- Sve je to bilo zasnovano na lažima. Lažima čiji je cilj bio da opstruišu kamen temeljac američke vlade: brojanje glasova i sertifikovanje rezultata predsedničkih izbora - rekao je Smit u kratkom obraćanju kada je objavio optužnicu.
Bivši američki predsednik je pozvan da se pojavi pred federalnim sudom za prekršaje u Vašingtonu u četvrtak, a očekuje se da će sudija u tom slučaju biti Moksila A Upađaja.
Druga optužnica protiv Trampa
Ovo je druga federalna optužnica koju Smit podiže protiv Trampa.
Prva optužnica protiv Trampa je podginuta u okviru istrage o poverljivim dokumentima koja je bivši predsednik izneo iz Bele kuće. Ova optužnica je nedavno proširena na 40 tačaka sa prethodnih 37.
Prethodno je velika porota Menhetna podigla optužnicu protiv Trampa za poslovnu prevaru.
Tramp optužuje porodicu Bajden za progon
Tramp se u oba slučaja izjasnio da nije kriv, a iz njegovog tima navode da se radi o političkom progonu organizovanom po nalogu porodice Bajden.
- Podizanje nove optužnice protiv Donalda Trampa predstavlja "patetični pokušaj zločinačke porodice Bajden" i njihovog ministarstva pravde da se umešaju u predsedničke izbore 2024. godine. Progon predsednika Trampa i njegovih pristalica podseća na nacističku Nemačku 1930-ih govina, bivši Sovjetski Savez i druge autoritarne, diktatorske režime. Tramp uvek poštovao zakon i američki ustav, uz savete mnogih vrhunskih pravnika Ovaj neamerički lov na veštice će propasti i predsednik Tramp će ponovo biti u Beloj kući kako bi mogao da spase našu zemlju od zloupotrebe, nekompetentnosti i korupcije koja teče kroz vene naše zemlje na nivoima koji nikada ranije nisu viđeni - navodi se u saopštenju Trampovog tima.
Tramp je Smita nazvao “poremećenim” na svojoj društvenoj mreži "Truth Social"
"Zašto su čekali tako dugo? Zato što su hteli da to stave tačno usred moje kampanje", napisao je Tramp društvenoj mreži.
Tramp je poručio da nikada nije imao ovoliku podršku kao i da je nova optužnica koja je podignuta protiv njega, probudila svet kada je reč o korupciji u SAD u prethodne tri godine.
- Hvala svima. Nikada ranije nisam imao ovoliku podršku oko nečega. Ova optužnica protiv bivšeg, veoma uspešnog predsednika i vodećeg kandidata u Republikanskoj stranci i na opštim izborima 2024. godine, probudila je svet kada je reč o korupciji, skandalu i neuspehu koji su se desili u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednje tri godine - napisao je Tramp.
Bivši predsednik kaže da je Amerika nacija koja opada, ali da će je ponovo učiniti velikom, "većom nego ikada".
- Sve vas volim - poručio je Tramp.
Džek Smit vodio slučaj protiv komandanta OVK u Hagu
Tužilac Džek Smit je do sada u karijeri vodio slučajeve protiv ratnih zločinaca, mafijaša i korumpiranih policajaca, a radio je i u Hagu gde se bavio slučajevima ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.
Smit nije registrovan ni u jednoj političkoj partiji. Završio je pravo na Harvardu i počeo je da radi 1994. kao tužilac na Menhetnu, pod vođstvom Roberta Morgentaua, koji je bio najpoznatiji po krivičnom gonjenju mafijaških bosova. Zatim je 1999. godine počeo da radi u kancelariji američkog tužioca u Bruklinu. Smit je radio na krivičnom gonjenju Čarlsa Švarca, jednog od njujorških policajaca koji je učestvovao u brutalnom napadu na Afroamerikanca Ebnera Luimu dok je bio u zatvoru, a zaslužan je i za osuđujuću presudu za Ronela Vilsona, vođe narko-bande koji je ubio dva policajca u Njujorku.
Džek Smit od 2008. godine nadgleda procesuiranje ratnih zločina u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a od 2010. do 2015. radio je u Sekretarijatu za pravosuđe.
Smit se nedavno vratio slučajevima u Hagu i izdejstvovao osuđujuću presudu za bivšeg komandanta OVK Saliha Mustafu, čelnika logora u kojem su zatvorenici mučeni tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.
Na mesto specijalnog tužioca imenovao ga je sekretar za pravosuđe SAD Merik Garland i istrage o Trampu preuzeo je u novembru prošle godine.
Optužnice koje Džek Smit sada podiže protiv Trampa razlikuju se od bilo kojih drugih slučajeva koje je pokrenuo jer je optužen bivši predsednik SAD koji pretenduje da se vrati u Belu kuću 2024. godine.