Vesti
Svet
Tramp optužen za zaveru protiv Amerike
03.08.2023. 20:00
Izvor: Politika
Tramp optužen za zaveru protiv Amerike
Bivši američki predsednik suočio se s novom federalnom optužnicom da je hteo da poništi rezultate predsedničkih izbora, koji su doveli do upada u Kapitol hil 6. januara 2021. godine
Pokušaj da se više od dve i po godine posle upada Trampovih pristalica na Kapitol hil povrati poljuljana vera u američki ustavni sistem ili lov na „političke veštice” kako bi se skrenula pažnja sa istrage o sumnjivim poslovima Bajdenovog sina Hantera?
Bivši američki predsednik i glavni favorit za nominaciju Republikanske stranke za izbore iduće godine suočio se s do sada najtežom optužbom – za zaveru protiv Sjedinjenih Američkih Država.
Specijalni tužilac Džek Smit podigao je novu drugu federalnu optužnicu protiv Donalda Trampa (77) u okviru istrage o naporima da je hteo da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. koji su doveli do upada u Kapitol 6. januara 2021. godine.
Optužnica na 45 strana sastoji iz četiri tačke, u kojima se Tramp optužuje za zaveru za prevaru, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD. U optužnici se dodaje da je Tramp imao i šest saučesnika, ali nisu navedena njihova imena.
„Napad na glavni grad naše zemlje 6. januara 2021. bio je napad bez presedana na sedište američke demokratije. Kao što je opisano u optužnici, napad je bio podstaknut lažima”, izjavio je specijalni državni tužilac, prenose agencije.
Ako bivši američki predsednik bude proglašen krivim po najmanje jednoj od četiri tačke optužnice, preti mu višegodišnja zatvorska kazna. Tramp, koji je pozvan da se danas pojavi pred federalnim sudom za prekršaje u Vašingtonu, negira optužbe i na društvenim mrežama ceo slučaj naziva „smešnim”.
Prva optužnica protiv Trampa podignuta je u okviru istrage o poverljivim dokumentima koja je bivši predsednik izneo iz Bele kuće, a pre toga je velika porota Menhetna podigla tužbu protiv Trampa za poslovnu prevaru. Tramp, koji će pokušati da se na predsedničkim izborima 2024. godine revanšira Bajdenu, u oba slučaja se izjasnio da nije kriv.
Tužilaštvo tereti Trampa da je „širenjem laži” o navodnoj prevari birača na izborima 2020. godine podstakao upad u zgradu Kongresa, koji je doveo do nereda u kojima je poginulo pet osoba i jedan policajac, prenosi Bi-Bi-Si.
Još nije jasno kada bi moglo da počne suđenje, iako specijalni tužilac traži brzo otpočinjanje procesa.
Nova optužnica ne sprečava Trampa da i dalje vodi predizbornu kampanju. Kakve će to političke posledice imati, ostaje da se vidi. Prema saopštenju Trampovog štaba nova optužnica je „patetični pokušaj zločinačke porodice Bajden” i njihovog ministarstva pravde da se umešaju u predsedničke izbore 2024. godine.
„Nezakoniti progon predsednika Trampa i njegovih pristalica podseća na nacističku Nemačku tridesetih godina 20. veka, na bivši Sovjetski Savez i druge autoritarne, diktatorske režime”, navodi se iz štaba.
Stručnjaci bliski Demokratskoj stranci pozdravili su optužnicu kao pobedu vladavine prava koja bi mogla da pomogne u jačanju američkog izbornog sistema suočenog sa stalnim pretnjama Trampa i njegovih saveznika.
„Veličina optužnice odgovara veličini onoga što je Tramp pokušao da uradi, a to je da sruši ustavni sistem da bi ostao na funkciji”, kaže za „Gardijan” Majkl Voldman, izvršni direktor Brenan centra za pravdu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Njujorku.
Kristi Parker, bivši federalni tužilac, a sada savetnik u neprofitnoj organizaciji „Protekt demokrasi”, kaže da od događaja od 6. januara 2021. SAD žive pod znakom pitanja: „Hoćemo li mi kao država moći da ovu osobu pozovemo na odgovornost, iako je on bio 45. predsednik Amerike? Ako ga pustimo da ode bez ikakve odgovornosti, onda su velike šanse da se ponovi nešto poput onoga što smo videli 6. januara.”
Republikanski političari različito su reagovali na novu optužnicu protiv Trampa, u kojoj se tvrdi da je pokušao na prevaru da ospori rezultate izbora.
Predsednik Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti je pre na društvenoj mreži „Iks” (bivši „Tviter”) optužnicu ocenio kao politički pokušaj da se skrene pažnja s istraga o poslovanju sina predsednika Džozefa Bajdena Hantera: „Republikanci će nastaviti da otkrivaju istinu o ’Korporaciji Bajden’ i dvostepenom sistemu pravde.”
Bivši potpredsednik Majk Pens, koji se kandiduje za nominaciju, optužio je Trampa da je vršio pritisak na njega da mu pomogne u poništavanju rezultata izbora 2020. godine: „Ova optužnica služi kao važan podsetnik: svako ko se stavlja iznad Ustava nikada ne bi trebalo da bude predsednik SAD. Naša zemlja je važnija od jednog čoveka. Naš ustav je važniji od karijere bilo kog čoveka”, naveo je Pens u saopštenju.