Vesti
Svet
Veliko čišćenje okeana: Izvučeno 11 tona plastike iz Pacifika
12.08.2023. 20:00
Izvor: Novi Magazin
Veliko čišćenje okeana: Izvučeno 11 tona plastike iz Pacifika
Kompanija „The Ocean Cleanup” je neprofitna organizacija specijalizovana za čišćenje okeana i raspolaže modernom tehnologijom. Tokom ove nedelje prilikom čišćenja dela Pacifika izvučeno je 11.353 kilograma plastičnog otpada. Ovaj poduhvat smatra se jednim od najvećih čišćenja okeana u istoriji.
Svake godine milioni tona plastike bacaju se u okeane ili stižu rečnim tokovima. Ako se ništa ne preduzme plastika će sve više zagađivati naše ekosisteme, zdravlje i privredu.
Osnovni motiv čišćenja okeana od plastike i drugog otpada je zdrava ekološka sredina. Čišćenje okeana sastoji se iz dve faze.
Prvo se prikuplja plastika po različitim odabranim delovima okeana, a zatim se specijalnom tehnologijom izvlači na brod posebne namene.
Pored okeana, čiste se i rečni tokovi jer njima smeće stiže u okean.
Cilj je da se plutajuća plastika smanji za oko 90 odsto do 2040. godine.
Za čišćenje mapiranog dela Pacifika tokom ove nedelje korišćen je moderan tehnološki „Sistem 003“.
Plutajuća brana
Čišćenje okeana „Sistemom 3“, koji podseća na veštačku branu koja zaustavlja otpad, mnogo je isplativije od prethodna dva („Sistem 2“ i „Sistem 1“), jer mašine mogu da „zahvate“ mnogo više kilograma smeća. Samim tim je i cena prihvatljivija.
„Plutajuće strukture ove brane mogu da zaustave otpad različitih dimenzija: od najsitnije plastike do krupnih ribarskih mreža koje više nisu u upotrebi“, navode iz holandske organizacije „The Cleanup”.
Plan čišćenja koji je realizovan 2022. godine između Kalifornije i Havaja nazvan je „Kraj Velikog pacifičkoh tepiha smeća“.