Vesti
Društvo i ekonomija
"Bez obavezujućeg embarga na izvoz"
07.01.2007. 17:00
Izvor: B92
Beograd -- Vuk Jeremić kaže da ne postoji obavezujući embargo UN-a ili OEBS-a za izvoz oružja "Zastave" u Jermeniju i Azerbejdžan.
"Istina je da postoji rezolucija Saveta bezbednosti 853 i odluka OEBS-a iz 1993. godine kojim se države članice UN na neobavezujući način instruiraju da se uzdrže od izvoza oružja u te dve zemlje", rekao je savetnik predsednika Srbije i podsetio da je to bilo 1993. godine kada je na tom području besneo rat.

Prema Jeremićevim rečima, danas u tim zemljama nema direktne opasnosti od izbijanja sukoba, pa je i preporuka zemljama članicama UN o suzdržavanju od prodaje oružja Jermeniju i Azerbejdžanu neobavezujućeg karaktera.

On je kazao da i dalje postoji kontroverza po pitanju izvoza oružja kragujevačke "Zastave" u Jermeniju, iako je taj problem rešen na inicijativu predsednika Srbije, ocenivši kao žalostan komentar Ministarstva spoljnih poslova da Vlada Srbije ipak ne bi trebalo da da dozvolu na izvoz oružja.

Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom saopštilo je krajem prošlog meseca da će prvog radnog dana 2007. godine fabrici oružja "Zastava" iz Kragujevca izdati dozvolu za izvoz, ali iz "tehničkih razloga" to još nije učinjeno.