Vesti
Politika
Zavisnici i osmogodišnjaci!
28.05.2006. 09:00
Izvor: Glas javnosti
Klub lečenih alkoholičara u Dnevnoj bolnici za porodičnu terapiju
BEOGRAD - Popila se juče i koja čaša više, u Dnevnoj bolnici za porodičnu terapiju alkoholizma, Instituta za mentalno zdravlje, na proslavi kluba lečenih alkoholičara "Paunov vrt", ali samo soka ili kisele vode. Na proslavi su bili bivši zavisnici, ali i oni koji su trenutno na lečenju. NJima su se pridružili i "saborci" iz drugih gradova Srbije, koji su pre izvesnog vremena dodirnuli dno života i uspeli ponovo da se vrate u realnost i svojim svakodnevnim porodičnim i poslovnim obavezama. Ispred ulaza u Dnevnu bolnicu, pozdravila ih je dr Vera Trbić, šef Dnevne bolnice, dok su tri devojčice, kojima su bliski članovi porodice preživeli pakao pijanstva, otkrile mozaik pauna koji je postavljen na zidu zgrade.

Posle pozdravnog govora, članovi kluba proslavu su nastavili u prostorijama Dnevne bolnice. Pročitani su nagrađeni radovi prošlogodišnjeg konkursa za kratku priču, gde su lečeni zavisnici i njihovi članovi porodice pisali o patnjama kroz koje su prolazili pre odlaska na lečenje. Posebno potresna je bila drugonagrađena priča devojčice, kojoj je alkohol prvo oduzeo oca, a zatim i majku. Na njena mala pleća, pale je obaveza brige o mlađoj sestri, ali i roditeljima alkoholičarima. I kad je pomislila da nema izlaza, pojavio se tračak nade. Roditelji su počeli da odlaze na terapiju u Dnevnu bolnicu. Ove dve devojčice, koji su odrasle pre svojih vršnjaka, ponovo su dobile svoju porodicu. U klub "Paunov vrt" dobrodošli su svi koji su rešili da ostave alkohol i da se vrate normalnom načinu života. Tu su naravno i njihovi članovi porodice, bez čije pomoći ne bi ni bilo uspešnog lečenja.

- Klub lečenih alkoholičara postoji još od osamdesetih godina, ali smo njegov rad intenzivirali u poslednjih godinu dana. Registrovan je kao Udruženje građana i prima sve ljude koji su prestali da piju. Oni su prošli kroz tretman u Dnevnoj bolnici, ali nastavljaju da se druže i dalje. Organizuju kulturna i sportska dešavanja, međusobno se pomažu da pronađu posao - kaže doktorka Trbić.

Terapijski program sastoji se iz dve faze. Prva faza u dnevnoj bolnici traje mesec i po dana, gde zavisnici i njihovi članovi porodice dolaze svakodnevno od ponedeljka do petka. Druga faza traje godinu i po do dve godine i odvija se jednom nedeljno.

- Bitno je da u Dnevnu bolnicu dođu ljudi iz okruženja alkoholičara, ukoliko oni sami neće da potraže pomoć, a oni će kasnije uticati i na zavisnike da počnu sa terapijom. Najmlađi zavisnik koji je zatražio našu pomoć bilo je dete od osam godina. Dečak je pio po pet piva dnevno. Nažalost, lečenje nije nastavljeno. Najmlađi pacijent koji je uspešno završio lečenje je sedamnaestogodišnji gimnazijalac. U terapiju su bili uključeni i roditelji. Dečko je završio gimnaziju, kasnije i fakultet - dodaje doktorka Trbić.

Ona kaže da je kroz Dnevnu bolnicu prošlo mnogo mladih ljudi, koji su danas uspešni u poslu. Osim zavisnika od alkohola u Dnevnoj bolnici leče se i zavisnici od kocke. Najmlađi lečeni kockar bio je sedamnaestogodišnji dečak, a najstariji imao je 56 godina. Najviše se za pomoć javljaju zavisnici od kladionice, ali je definitivno najpogubnija i najteža za lečenje zavisnost od elektronskog ruleta.