Vesti
Politika
Kandidatura Srbije zavisi od Kosova
16.11.2011. 20:00
Izvor: Mondo
Kandidatura Srbije zavisi od Kosova
Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas u Londonu sa britanskim premijerom, na početku prve zvanične posete jednog srpskog predsednika Velikoj Britaniji.
Poseta predsednika Tadića Londonu dolazi uoči odluke Brisela o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.
Britanija je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, i spada u one članice Unije koje se protive stanovištu nekih zemalja da proces proširenja treba na neko vreme zaustaviti po prijemu Hrvatske.
Zvanični London, međutim, smatra da je za odluku da se Srbiji početkom narednog meseca da status kandidata potreban napredak u dijalogu sa Prištinom.
Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas uverenje da će Velika Britanija podržati Srbiju 9. decembra kada se u Briselu bude odlučivalo o dodeljivanju statusa kandidata.
"Verujem da će nas Britanija podržati, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova", izjavio je predsednik Tadić agenciji Tanjug posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.
Tadić je dodao da dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali da se nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru.
Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije da je za sticanje statusa kandidata neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao:
"Svi mi imamo isti stav i o tome smo govorili na sastanku. Očekujemo da nađemo rešenje za administrativne prelaze, nadamo se da je to moguće", rekao je Tadić.
On je podsetio da je unilateralna akcija kosovskih specijalnih snaga proizvela krizu na severu Kosova, a ta kriza je prizvela novi problem.
"Pokušavamo da pronađemo rešenje. Išli smo aktivno sa našim predlozima", rekao je Tadić i dodao da se Srbija nada da će kroz to rešenje moći da bude obnovljen pregovarački proces sa Prištinom.
On je rekao da bi posle toga bilo moguće naći rešenja i za tehnički dijlog. Kako je naglasio, ta rešenja ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova.
"I o tome sam govorio sa Kameronom. Srbija je u tom smislu veoma iskrena i otvorena - priznavanje Kosova ne dolazi u obzir", istakao je Tadić.
Tadić i Kameron su razgovarali i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, imajući u vidu probleme sa kojima se suočava cela EU, pa i Velika Britanija.
"Vrlo je nizak nivo ekonomske saradnje dve zemlje. Nedovoljan je i nivo investicija. Ima nekoliko kompanija koje su značajne, ali to ni izbliza ne dostiže nivo koji je moguć", rekao je Tadić.
On je dodao da je bilo reči i o aktiviranju srpske dijaspore i britanskih poslovnih ljudi, kao i o nekim investicijama, ne tako velikog obima, koje dugo čekaju na realizaciju.
Te investicije predstavljaju dobar primer šta bi moglo da bude urađeno u budućnosti.
U okviru razgovora na najvišem nivou u Londonu, pažnja bi trebalo, kako se očekuje, da bude posvećena i privrednoj saradnji i mogućnostima za nove britanske investicije.
Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiju, a unapređenje poslovne klime moglo bi da poveća britanske investicije.
Prvu zvaničnu posetu jednog srpskog predsednika Velikoj Britaniji, Tadić je nastavio susretom sa britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijamom Hejgom, koji je u njegovu čast priredio svečani ručak.
Tadić je potom posetio Dom lordova, gornji dom britanskog parlamenta, gde je razgovarao sa predsedavajućom tog tela Frensiz de Suzom.
Kasnije popodne srpski predsednik obići će Olimpijski park zajedno sa predsednikom Organizacionog komiteta OI u Londonu 2012. godine, čuvenim atletičarem Sebastijanom Kouom.
Na kraju posete predsednik Srbije će održati predavanje na Institutu za strateške studije u Londonu.
Ovaj tink-tenk osnovan je 1958. godine. U vreme hladnog rata u centru pažnje Instituta bila je kontrola naoružanja, a od 80-tih godina, kada se Institut značjano proširio, pažnja je poklanjana konfliktima u svetu bez obzira na to šta ih je izazvalo.
Institut se od tada bavi vojnim i političkim pitanjima na svim kontinentima.
Predsednik Srbije susreo se u utorak uveče, u Ambasadi Srbije u Londonu, sa velikim brojem srpskih studenata i predavača na Oksfordu, Kembridžu i drugim britanskim univerzitetima.
U razgovoru s njima on je podsetio da se "ekonomska arhitektura sveta" izmenila na kompleksan način.
Prema njegovim rečima, danas nije moguće proceniti kako će svet izgledati sutra, ali je naglasio da je veoma važno "predviđati probleme, a ne upadati u njih, izbegavati zamke i ponašati se racionalno, a ne iracionalno kao u prošlosti".
Napominjući da je učinio napor da se izmeni osnovni kod srpske politike kako nas problemi ne bi zaticali, Tadić je rekao da su mnoge zamke izbegnute.
"Da smo se ponašali kao 90-tih godina bili bismo u mnogo većim problemima", rekao je Tadić.
"Srbija je danas oprhvana problemima, bez dovoljno investicija u bazičnim istraživanjima koja treba da donesu bolji život i standard ljudima, a zemlju učine sigurnijom i mirnijom oazom. Srbija nema ni dovoljno tink-tenkova koji bi predviđali procese, zadešena je onim što je zadesilo i svet, ali je kudikamo sposobnija da se suoči sa izazovima nego što je to bilo pre", zaključio je Tadić.